London: mától olimpiai légtérszigor

iho/repülés   ·   2012.07.14. 16:00
cim2

Életbe léptek a londoni biztonsági intézkedések, amelyek az olimpia idejére garantálják, hogy a levegőből senki és semmi ne zavarhassa meg a játékokat. A RAF közleménye szerint mind a légierő, mind a haditengerészet, mind a szárazföldi erők kijelölt egységei a helyükön vannak. Hétfőtől érvényes a tiltott és korlátozott légterek beosztása, ami azt jelenti, hogy a Farnborough-i szalon záró közönségnapjait még a szokásos rend szerint bonyolíthatják le.

A hatóságok lefolytatták a valaha volt legnagyobb kampányt, amelyben a repülőközösség tagjait hónapokon keresztül arról informálták, miképp alakul át időlegesen a dél-angliai légtérszerkezet, melyek a tiltott övezetek, és melyek azok a korlátozottak, amelyekbe csak előre leadott repülési tervvel, transzponderrel és élő rádiókapcsolat mellett repülhetnek be. Az interneten és a pilótáknak eljuttatott személyes információkon kívül a brit légügyi hatóság, a CAA 60 ezer röplapot nyomtatott ki a legfontosabb tudnivalókkal.

A közforgalmú repülőterek menetrendszerinti járatai rendben repülhetnek majd, de a délkelet-angliai zónát két részre osztották, és a közforgalmon kívüli repülőgépek csak az Atlas-Észak és az Atlas-Dél hívójelű központok engedélyével léphetnek be ebbe a kiterjedt zónába. Igyekeznek a hatóságok úgy megoldani a helyzetet, hogy az övezet kisebb repülőterei ne bénuljanak meg teljesen, de a szokásos látva repülési (VFR)-szabályokat megszigorították vagy felfüggesztették.

Ami az eszközöket illeti: Northolt bázisra települtek a légierő Typhoon harci gépei, Ilfordban várakoznak esetleges bevetésre a RAF Puma helikopterei, amelyek az eltéved és rádiókapcsolatot nem tartó kisgépeket lézerrel és feliratokkal is kiterelhetik a tiltott zónából. Rapier és Starstreak-rendszerekkel ellátott légvédelmi egységeket helyeztek el London hat pontján, és a Typhoonokhoz hasonlóan Northolt az ideiglenes bázisa a haditengerészet Sea King helikoptereinek. Gyaníthatóan sokat lesz a levegőben a RAF Sentry E-3D légi harcálláspontja, amelyet Waddingtonba telepítettek. Ugyancsak jelentős résztvevője a védelmi rendszernek az HMS Ocean, a haditengerészet jelenlegi legnagyobb hajója, amelyet felvontattak a Temzén, és helikopterbázisként szolgálja a védelmi rendszert, de közben speciális látványosság az olimpia látogatóinak és a londoniaknak is.

A RAF, a Royal Navy és a CAA képviselői hangsúlyozzák, hogy a hozott biztonsági intézkedések garantálják a játékok normális lefolyását. A tiltott légtereket megsértő gépek esetleges lelövésére pedig a védelmi parancsnok szerint csak megfelelő mérlegelés után kerülhet sor – ha elkerülhetetlen. Ugyanakkor nemcsak arra kérik a repülőgépvezetőket, hogy feltétlenül tartsák be a szabályokat, hanem arra is, hogy ha lehet, akkor ezekben a hetekben inkább kerüljék el a dél-angliai zónát. De mindenképp tervezzenek körültekintőbben.

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.