Lufthansa sztrájk: egész nap, az összes német reptéren

iho/repülés   ·   2012.09.06. 19:00
cim4

Már a csütörtöki interkontinentális járatok egy részét is lemondta a német nemzeti légitársaság. Éjféltől él a Lufthansa légiutaskísérőinek a korábbihoz képest még keményebb, az összes németországi reptérre és egész napra meghirdetett sztrájkja.

A Lufthansa hosszú listával szolgál a már előre lemondott járatokról, ezek sorában ott szerepelnek a pénteki Budapest-Frankfurt, Düsseldorf és München járatpárok is, kezdve a 6.10-kor induló Budapest-Frankfurttal, zárva a 22.30-kor le nem szálló münchenivel.

A Budapest Airport oldalán látható mostani kiírás szerint ugyanakkor nem marad el az összes Lufthansa-járat Budapest és Németország között: nincs törölve a Frankfurtból 10.15-kor és 18.35-kor érkező gép, a tervezett 13.20-kor érkező járat mellett sincs "cancelled" jelzés. Düsseldorfból is lesz egy leszálló, a 17.20-as. Egyelőre a reggeli és esti hamburgi járatok is léteznek a menetrendben, Münchenből pedig egyedül a 18.25-ös érkezésre kiírt járat él.

Ugyanakkor a légitársaság weboldalán az a figyelmeztetés olvasható, hogy noha a Lufthansa megpróbált előzetes lemondásokkal és átszervezésekkel felkészülni a heyzetre, a huszonnégy órás sztrájk idején még bőven történhetnek előre nem látható és nem jelzett járatlemondások.

A társaság arra is figyelmeztet, hogy a sztrájk 24 órája után is történhetnek kimaradások, amíg helyreáll a rendes menetrend.

Az interkontinentális járatok csütörtöki lemondása az iho/repülés által megkérdezett légiközlekedési szakértők szerint több okra vezethető vissza. A sztrájk miatt nyilván sokszor nem jön ki a váltószemélyzetek lerepülhető ideje, sok járat repülési ideje már belenyúlik a kérdéses huszonnégy órába. A légitársaság az előzetes járatlemondásokkal azt is meg szeretné spórolni, hogy máshol rekedt Lufthansa-utasok ezreit legyen kénytelen szállodáztatni. A sztrájk nyilván így is komoly veszteség a légitársaságnak.

A Lufthansa a 24 órás sztrájk bejelentése után közleményében azt hozta nyilvánosságra, hogy továbbra is kész tárgyalni a 19 ezernyi légiutaskísérő többségét tömörítő UFO szakszervezettel, és elképzelhető kompromisszum a bérek körül, viszont a társaság továbbra is kizárja, hogy a külső foglalkoztatás kérdése, amit az UFO legkeményebben kifogásol, a tárgyalások témája legyen.

Kapcsolódó hírek