M70 – még mindig ideiglenesen

MTI   ·   2011.09.29. 08:38

Végleges használatbavételi engedély helyett még mindig ideiglenes engedéllyel működik a hét évvel ezelőtt átadott M70-es autóút – írja  a Zalai Hírlap. A Letenye és Becsehely közötti alig 20 kilométer hosszú autóutat 2004 szeptemberében ideiglenes használatbavételi engedéllyel helyezték forgalomba, amit kétévente kell meghosszabbítani.

Kezdetben a munkálatok elhúzódása, később pedig a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. és a területileg érintett önkormányzatok közötti vita miatt csúszott az autóút végleges használatbavételi engedélyezése.

Az út menti települések polgármesterei azt kifogásolják, hogy a műtárgyak – felüljárók, szervizutak, vízelvezető árkok – karbantartását a beruházó az önkormányzatokra akarja testálni, amit az anyagi forrás és a megfelelő eszközök hiánya miatt a települések nem tudnak vállalni – olvasható a napilapban.

Loppert Dániel, a NIF Zrt. kommunikációs vezetője a lapnak azt mondta, hogy a végleges használatbavételi engedély kiadásával kapcsolatban a vállalkozónak nincs hátralévő feladata. A NIF Zrt. több alkalommal egyeztetett a településekkel, és minden önkormányzati igényt kielégített. Az M70-es autóúton az építmények – például a párhuzamos földutak és az ehhez tartozó vízelvezető rendszerek – végleges forgalomba helyezése 2007-ben a helyhatóságok hozzájárulásával megtörtént, az önkormányzatok az építményeket kezelésre és üzemeltetésre átvették.

Ezzel szemben Simon Zoltán, Csörnyeföld polgármestere a lapnak azt állította, hogy  „az önkormányzatok nem vették át az építményeket, hiszen a kezelői jog bejegyzése még nem történt meg, és ahhoz nem is fogják aláírásukat adni”.

Kapcsolódó hírek