Magyarország nem kap pénzt útépítésre az Uniótól

iho   ·   2014.05.21. 21:49

Állnak az innovációra, útépítésre, szélessávú internetre igényelt források is. Újabb kifizetések elakadásáról tájékoztatta a magyar kormányt az Európai Unió egy április 18-i levélben, amelyről eddig senki nem számolt be – írja a 444.hu.

A levélben Walter Deffaa, a regionális támogatások főigazgatóságának főigazgató-helyettese arról ír, hogy a bizottság egyelőre nem egyenlíti ki a decemberben leadott, kutatás-fejlesztési pályázatokra beadott számlákat – áll a cikkben, amely szerint a legnagyobb baj ezzel az, hogy a szúrópróbaszerű ellenőrzések során az EU arra jutott, hogy nem a célnak megfelelően használunk fel innovációra szánt pénzeket, így megszakították a kifizetéseket, és az egész, az elmúlt hét évben erre szánt 300 milliárd forint elköltését megkérdőjelezik és vissza is kell talán fizetnünk.

A lap Csepreghy Nándor államtitkárt kérdezte, aki elárulta, hogy több más területen is elakadtak a pénzek: háromnegyed éve nem finanszírozzák a 7 ROP (regionális operatív program) útépítéseit és a KÖZOP (közlekedési operatív program) két prioritását, mivel olyan cégekre korlátozták a versenyt a pályázati kiírásokra, amelyeknek 50 kilométer sugarú körben volt aszfaltkeverő telepük. Az útépítések ügyében már konkrét felfüggesztésről beszélhetünk. A gond azokkal a vidéki szélessávú internet kiépítésére kiírt pályázatokkal volt, amelyeken több cég is gyanúsan sokat nyert, ezt a pályázatot vissza is vonta az NFÜ. Ugyanakkor továbbra is fennáll az a vita, amely nyomán az egész ügy kipattant, nevezetesen hogy a magyar kormány úgy alakította át az uniós pályáztatási rendszert, hogy annak előnyeiről Brüsszel nincs meggyőződve.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek