Magyarország újra felkerülhet a vasúti logisztika térképére

iho   ·   2020.01.31. 14:43

Jelentősen nőhet a hazai intermodális forgalom: a legmodernebb technológiával felszerelt, új intermodális logisztikai terminál építésének előkészítését kezdték meg a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Fényeslitkén – értesült az iholog.hu. A hírt az MLSZKSZ szervezésében létrejött  11. Nemzetközi Közlekedéslogisztikai Konferencián, Herceghalmon jelemntették be. Az East-West Intermodális Logisztikai Szolgáltató Zrt. beruházásában 18 milliárd forintból megvalósuló vasúti kombiterminál a legnagyobb ilyen létesítmény lesz Kelet-Közép-Európában. A terminál évente akár 500 ezer húsz lábas konténert (TEU) is tud majd kezelni.

A fényeslitkei terminálon elsősorban Ukrajna, Oroszország, Kazahsztán, Azerbajdzsán és Kína irányából várható forgalom - a terminál üzemelteőinak az a célja, hogy az Európából ezekbe az országokba irányuló exportot is jelentősen felfuttassák, emellett a terminál megépítése a Kínába irányuló magyar export számára is új lehetőséget jelent majd. A terminál kombi része akár napi hat–nyolc – 23 teljes közúti szerelvényt vagy 28 félpótkocsit szállító – vonatot is képes indítani és fogadni Európa felől, amivel gyakorlatilag megszűnne a Záhonyi várakozás, továbbá jelentősen csökkenne a 4-es út kamionforgalma.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek