Majdnem-vasútibaleset Bajorországban

iho/vasút   ·   2018.02.24. 08:45
utting_baleset_bajororszag_deutsche_kislid

Két Regionalbahn-szerelvény ütközött majdnem össze csütörtökön a felső-bajorországi Uttingnál. Egyelőre vizsgálják, hogyan kerülhettek a szerelvények ilyen szituációba. A vasúti balesetek kivizsgálására hivatott Bundesstelle für Eisenbahnunfalluntersuchung egyik szóvivője hangsúlyozta, hogy a vizsgálatok éppen csak, hogy megkezdődtek, egyelőre a diagnosztikai készülékek adatait elemzik, a váltókat és a pályát tanulmányozzák.

A csütörtöki helyzetet a mozdonyvezető gyors reakciója mentette meg. A helyszín az uttingi állomás, ahol a Schongauból érkezett személyvonat a peron mellett állt, miközben az Ammerseebahn egyvágányú pályájáról, Augsburg felől egy másik személyvonat érkezett az állomásra. Menetrend szerint a vonatok ezen az állomáson kereszteznek, most is így történt volna, de a behaladó vonatot a váltók a foglalt vágányra terelték. A vészfékezés után a két vonat negyven méterre állt egymástól. A fényképet a peronon várakozó, iskolába igyekvő diákok készítették, sok diák tartózkodott a peron mellett álló szerelvényben is.

Téli csendélet szembenálló vonatokkal, Utting állomásán (forrás: sueddeutsche.de)

A majdnem-baleset emlékeket ébresztett a két évvel ezelőtti Bad Aiblingban történt balesetet illetően. Párhuzamos szál a történetekben, hogy az Ammerseebahnt üzemeltető Bayerische Regiobahn ugyanahhoz a Transdev-konszernhez tartozik, melynek Meridian-járatai Bad Aiblingnél szerencsétlenül jártak.

A vizsgálatok befejezéséig a vonalszakaszon pótlóbuszok járnak, a mozdonyvezető – akivel a BRB vezetősége a későbbiekben kezet akar rázni – orvosi megfigyelés alatt van, mert nem kizárható egy megkésett sokk lehetősége.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek