Májusig maradnak a vonatpótlók Kisköre és Abádszalók között

iho/vasút   ·   2018.11.17. 18:30
104

A MÁV Zrt. és a Magyar Közút Nonprofit Zrt. együttműködésének keretében megújul Magyarország egyetlen vegyes használatú, közúti és vasúti átkelője, a Kiskörei Tisza-híd. A 102-es számú Kál-Kápolna–Kisújszállás vonalon található műtárgy június közepén kezdett felújítása eredetileg novemberre fejeződött volna be, majd a decemberi menetrendváltásig meghosszabbították a munkálatok határidejét. A felújítás befejezése azonban előre nem látható körülmények miatt sokkal tovább tart a tervezettnél: a munkák során olyan műszaki hibákat tártak fel, amelyek az eredeti szerződés műszaki tartalmában nem szerepelnek, kijavításuk azonban elengedhetetlen, ezért a vonatközlekedés előreláthatóan május 14-ig szünetel a hídon.

A vártnál is romosabb állapotú kiskörei közúti-vasúti Tisza-híd felújítása a tervezett öt hónap helyett közel egy évig tart (fotók: Vörös Attila)

Az utasokat a vonatok helyett Kisköre és Abádszalók, illetve Kisköre és Kisújszállás között továbbra is pótlóbuszok szállítják, amelyek november 17-től december 17-ig, az erőmű hídja felé kerülnek. A pótlóbuszok ezen időszak alatt Kisköre-Tiszahíd megállóhelyet nem érintik. Kisköre ideiglenes autóbusz-megállóhelyről a 6 óra 10 perckor Kisújszállás felé induló pótlóbuszról Abádszalókon egy másik autóbuszra kell átszállni, amely nem érinti Előhát megállóhelyet. A korlátozás miatt az 5 óra 28-kor Kunhegyes ideiglenes autóbusz-megállóhelyről Kisköre felé induló buszról Abádszalókon ugyancsak másik buszra kell átszállniuk.

A közúti forgalom várhatóan december 17-től a felújítás előtti korlátozással – azaz húsz tonna megengedett össztömegig –, de már kerülő útvonal nélkül újraindulhat a Tisza-hídon 2019. március 27-ig. A forgalmat jelzőlámpák irányítják ezen időszak alatt. A tervek szerint március 27. és május 14. között azonban újra lezárják a hidat a közúti forgalom elől is.

A Kál-Kápolna–Kisújszállás vonalra jelenleg meghirdetett közlekedési rend december 8-ig, az új, 2018-2019-es menetrend életbe lépéséig tart. Az erre a vonalra akkor érvénybe lépő vágányzári menetrendet legalább két héttel korábban közzéteszi a vasúttársaság.

Májusig maradnak a vonatpótló kisbuszok Kisköre és Abádszalók között

A további állapotromlás és a vasúti forgalom végleges kizárásának megelőzésére a MÁV Zrt. és a Magyar Közút Nonprofit Zrt. együttműködési megállapodás keretében biztosít forrást a híd felújítási és karbantartási munkáira. A részleges rekonstrukcióval a híd élettartama, üzemben tartásának ideje legalább tíz-tizenöt évvel meghosszabbítható. A korszerűsítés kiterjed egyebek között szerkezeti elem cseréjére, a vasbeton közúti pályalemez és vasúti pálya felújítására, sín- és közúti dilatációs szerkezetek beépítésére és javítására, a korrózióvédelmi bevonat helyreállítására, valamint a hídhoz csatlakozó közút útburkolatának, útpadkájának és vezetőkorlátjának felújítására. A beavatkozás eredményeként a hídon alkalmazható sebesség a duplájára, húszról negyven kilométer per órára nő.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek