Már az összes metróvonalon elérhető az egylépéses jegyérvényesítés

iho   ·   2023.10.05. 09:00
00_bkk_jegyellenorzes

Az újabb járműtípusoknál lehetséges az egylépéses jegyérvényesítés: a metróvonalak bejáratánál lévő hagyományos jegyérvényesítő készülékek környezetében a napokban jelennek meg az NFC-s matricák. Ezeknek köszönhetően a BKK BudapestGO applikációját használó utasoknak a felszíni járművek és az M4 után az összes metróvonalon is gyorsabbá és egyszerűbbé válik a jegykezelés.

Az egylépéses jegyérvényesítést lehetővé tevő, NFC feliratú matricát a M1, M2, M3 metróvonal bejáratánál elhelyezett hagyományos jegyérvényesítő készülékek környékén kell keresni.

Meg sem kell nyitni az appot

Az M4-es metróban, illetve a földfelszíni járműveken már hetek óta üzemben lévő rendszernek köszönhetően négy lépéssel, így akár tíz másodperccel is gyorsabban kezelhetik jegyüket vagy bérletüket a BKK ügyfelei. Az NFC-s érvényesítéshez nem szükséges megnyitni a BudapestGO applikációt, elég feloldani az okostelefonokat, majd az NFC-matrica előtt stabilan tartani egy-két másodpercig. Az NFC-technológia segítségével a BudapestGO applikáció felismeri, ha a készüléken van érvényes vásárolt jegy vagy bérlet, és automatikusan érvényesíti a jegyet vagy beolvassa a bérletet.

Az M3-as és M2-es metró bejáratainál a hagyományos jegyérvényesítő készülékek alatt, az M1-es földalattin pedig a készülék felett helyezik el az NFC-matricákat az elkövetkezendő hetekben. Mindemellett a kódbeolvasásos jegyérvényesítés is elérhető marad, tehát a BKK azoknak is biztosítja a digitális jegyek használatát, akik jobban kedvelik a korábban megszokott jegyérvényesítést. A jelenleg forgalomban lévő okostelefonok legnagyobb része rendelkezik NFC-olvasóval, ezért érdemes áttérni a gyorsabb, egylépéses jegyérvényesítésre.

Minden negyedik utas digitális jeggyel közlekedik

Egyre többen vásárolják és tartják a jegyüket, bérletüket a telefonjukon, a legfrissebb adatok alapján az utasok negyede már digitális jeggyel közlekedik. Éppen ezért a BKK fontosnak tartja, hogy a mobilos jegy- és bérlethasználat minél egyszerűbb és gyorsabb legyen. Az NFC-technológia bevezetése ennek fontos állomása.

A vonaljegyet és az időalapú jegyet minden felszálláskor érvényesíteni kell. A BudapestGO-ban megvásárolt jegyet egyszerűbben lehet érvényesíteni az új technológiával: felszállásnál elég feloldani a telefont, azt stabilan kell tartani körülbelül 1–3 centiméterre az NFC-matricától, és ekkor megjelenik az animáció. Ezt a mozgó ábrát kell ellenőrzéskor bemutatni a metróbejáratnál a BKK munkatársainak, vagy első ajtós felszállásnál a járművezetőnek.

A napijegyeket és a bérleteket csak jegyellenőrzéskor kell felmutatni – a kód beolvasásával vagy az NFC-funkció használatával. Ezeket a termékeket nem kell külön érvényesíteni, hiszen a lejáratukig érvényesek, addig korlátlanul lehet velük utazni. Ilyen esetben a mozgó ábra vagy a jegykód bemutatása csupán azt szolgálja, hogy beléptetéskor ellenőrizzék a termék érvényességét.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek