Már eladtak több mint egymillió országbérletet

iho   ·   2023.11.04. 12:00
14_varmegyeberletek

Fél éve, május elsejével vezették be az új vármegye- és országbérleteket a MÁV-Start, a Volánbusz, a MÁV-HÉV és a GYSEV helyközi járatain. Július elsejétől pedig az országbérletekkel is igénybe vehetők az IC- vagy más helyjegyköteles vonatok másodosztályán történő utazásokhoz. A helyi buszjáratokon júliustól Zalaegerszegen, szeptembertől Esztergomban is használhatók. Az új díjtermék már az első hónapokban megváltoztatta a jegy- és bérletváltási szokásokat, de ami a legfontosabb, hogy népszerűbbé tette a környezetbarát közösségi közlekedést, az utazási kedv is jól érzékelhetően nőtt. A teljes értékesítés mostanra meghaladta a 3 milliót, ezen belül országbérletekből több mint egy milliót vettek az utasok.

A vármegye- és országbérletekre nagyon sokan áttértek a többi viszonylatos bérletről, mindamellett a korábban menetjeggyel megtett utazásokat is már egyre többen vármegye- vagy országbérlettel oldják meg.

Az április 24-én elindított értékesítés óta már több mint 3 millió vármegye- és országbérletet értékesítettek a közlekedési szolgáltatók. Ezek kicsit több mint egyharmada az országbérlet, a turisztikai főszezonban negyven százalék felett volt az aránya. Ebből a fajtából a kedvezményes (tanuló) változat teszi ki az eladások nyolcvanöt százalékát, míg a vármegyebérletekből a teljesárú változat a népszerűbb közel hatvan százalékos aránnyal.

(illusztrációk: Vörös Attila)

Vármegyebérletből a legtöbbet, több mint félmilliót, Pest vármegyére váltották ezidáig, amit a képzeletbeli eladási toplistán Borsod-Abaúj-Zemplén és Győr-Moson-Sopron vármegye követ 160, illetve 125 ezer bérlettel. 100 ezer fölött fogyott még a Hajdú-Bihar vármegyei változatból is. Az eddigi számok alapján az 1890 forintba kerülő kedvezményes országbérlet a legnépszerűbb, ebből mintegy 900 ezer kelt el.

A havi összesítések alapján fokozatosan vált népszerűbbé az új díjtermék, noha már májusban is 400 ezret váltottak az utasok, augusztusra elérte a félmilliót, szeptemberben és októberben pedig már havi 550 ezret vásároltak.

A vármegye- és országbérletek egyharmadát a Volánbusz pénztáraiban váltották meg, míg a vásárlók ötöde döntött úgy, hogy a legkényelmesebb módon, néhány kattintással veszi meg az újfajta bérletet a MÁV app segítségével. A vasútállomások közül a legtöbben Vác, Szombathely és Debrecen állomások pénztáraiban vásároltak a bérletekből, míg a MÁV-Start jegyautomatái közül az első három helyen a Budapest-Nyugati, Budapest-Keleti és Kelenföld állomásokon lévők állnak az értékesítési adatok alapján. A Volánbusz pénztárai közül a Miskolc, Pécs és Debrecen Külső Vásártér autóbusz-állomások bizonyultak a legforgalmasabbnak a vármegye- és országbérlet-vásárlások tekintetében.

A dolgozó bérletekből hónapról hónapra többet vásároltak, mint az előző év azonos időszakában. Az új bérletes utasok közül 25–30 ezren a vármegye- és országbérlet hatására váltottak a közösségi közlekedésre és a nyári utazásaikhoz is aktívan használták azokat. Kedvezményes bérletből a nyári hónapokban rendszeresen a felére-harmadára esett vissza az eladott mennyiség, idén nyáron azonban ebből a bérlettípusból a szorgalmi időszakit is meghaladóan fogyott. A tavalyi azonos időszakhoz képest idén májustól szeptemberig havi legalább száz-, de akár kétszázezerrel is több diák váltott bérletet. Számukra az országbérletek népszerűsége a nyáron verhetetlenek bizonyult, júliusban és augusztusban is háromszor annyi diákbérlet fogyott, mint 2022 azonos hónapjában, szeptemberben pedig 400 ezer fölé emelkedett a számuk. Az új országbérlet egyértelmű előnye a korábbi bérletekhez képest a diákoknak az, hogy az ország egész területén lehet vele utazni, nem csak a lakhely és az iskola között. A diákjegyek száma közben csökkent, tehát sok tanulónak jelent könnyebbséget az olcsóbb bérlet megváltása a menetjegyek helyett. Sokaknak pedig új lehetősége nyílt a nyári barangolásra Magyarország teljes területén.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek