Már fékfelület is van a zalaegerszegi tesztpályán

MTI/iho   ·   2020.05.20. 18:55
400px_zeg_tesztpalya_fek

A 45 milliárd forint állami beruházással 260 hektáros területen elkészült zalaegerszegi ZalaZone Járműipari Tesztpálya építése három éve kezdődött. A fékek működését tesztelő pályarésze a napokban készült el, az első bérlőt szerdán fogadta. Egy 750 méteres gyorsítószakasz után nyolc, egyenként kétszáz méteres fékezősávot építettek ki, aszfaltos bukótérrel. A különböző burkolatoknak köszönhetően az egyes sávok lehetővé teszik a váltakozó tapadású, érdes vagy sima felületen a fékberendezések vizsgálatát, akár vizezett burkolaton, vagy jeges útviszonyokat imitálva.

A 750 méteres gyorsítószakasz után 8 darab, egyenként 200 méteres fékezősávot építettek ki, aszfaltos bukótérrel (fotók: Varga György/MTI)

Az elektromos és önvezető autók vizsgálatára is alkalmas próbapályán elkészült egy kétezer négyzetméteres, konferenciatermeknek és irodáknak helyet adó épület, és egy 16 személyautó és hat teherjármű befogadására alkalmas technikai épületsor.

A kétezer méteres kezelhetőségi pálya, ami a menetstabilizáló-, a fék- és a kormányrendszerek, valamint a sávtartó funkciók vizsgálatát teszi lehetővé, tavaly óta üzemel. Használatban van az ezer méteres gyorsítósávval ellátott, 300 méter átmérőjű dinamikus felület is, amelyen egyebek mellett a konvojok járműveinek reagálását vagy akár jávorszarvastesztet lehet értékelni. Elkészült a városi környezetet biztosító Smart City területének első öt hektárja is, további 13 hektár pedig most épül. Ugyancsak elkészült az 1500 méteres, kétszer kétsávos autópályaszakasz, mindehhez pedig egy 5G bázisállomás, amely a digitális eszközök működését segíti.

A különböző burkolatoknak köszönhetően az egyes sávok lehetővé teszik a váltakozó tapadású, érdes vagy sima felületen a fékberendezések vizsgálatát, akár vizezett burkolaton, vagy jeges útviszonyokat imitálva

A tesztpálya 65–70 százalékos készültségi fokon áll, a tervezett befejezési határidő a jövő év vége.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek