Már nem kötelező a sárga szín a brit vonatok elején

iho/vasút   ·   2016.03.17. 16:15
400px_crossrail_345

Az RSSB ipari biztonsági szervezet nyilatkozata szerint a hallhatósággal és láthatósággal kapcsolatos új szabvány már nem követeli meg a brit vasúthálózaton közlekedő vonatok elején a sárga színt, amelyet a múlt század közepén azért írtak elő, hogy észrevehetőbbé tegyék a gőzmozdonyoknál sokkal halkabb villamos- és dízelüzemű járműveket. A fényszórók fejlődése azonban mára túlhaladta a hatvanéves előírást – írja a Global Rail News.

Az Egyesült Királyság vasúthálózatán közlekedő járművek orr-részén az elmúlt hatvan évben kötelező volt a sárga festés használata (fotó: Railway Gazette)

Az üzemeltetőknek természetesen továbbra is biztosítaniuk kell a megfelelő láthatóságot, amit a mozdonyok és személyszállító járművek kölcsönös átjárhatósági műszaki előírásai által meghatározott fényszórók segítségével tehetnek meg az új vagy korszerűsített járműveken. Az új lámpaelrendezés nélküli szerelvények elején továbbra is kötelező lesz a sárga szín használata, amelynek pontos specifikációjáról is rendelkezik az új, GM/RT2131 számú szabvány.

Az új rendelet értelmében a korszerű fényszórókat alkalmazó járműveken már nem szükséges a sárga festés, a Crossrail is így tesz leendő motorvonataival

A módosítás a járművek üzemeltetőinek lehetővé teszi, hogy az érintettekkel való kockázategyeztetést és konzultációt követően tájékozott döntést hozhassanak a szükséges színnel kapcsolatban. A fényjelzők vagy láthatósági ruhák színeihez hasonló színeket viszont mindenképp kerülni kell. Azonban mivel a jelenleg üzemelő járművek többsége nem felel meg az új fényszóró-előírásnak, rövidtávon nem várható jelentős változás a festéseket illetően. A tolatómozdonyok menetirány szerinti felületeinek, valamint a hóekéknek továbbra is sárga színűnek kell lenni, ha kell, fekete, átlós csíkokkal – számol be a Railway Gazette.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Utazzon velünk! Az első világháborús olasz front déli szakaszát felkereső, idén újra elinduló Isonzó Expressz emlékvonatra jelentkezzen a MÁV Nosztalgia Kft.-nél!

Kapcsolódó hírek