Már tesztelik a Balatonon a magyar találmányt

iho   ·   2018.04.26. 16:15
Narke_kislid6-30-54

Az elektromos hajók után most megszületett a világ első electrojetje. A karbonszálas test egy saját fejlesztésű, vízhűtéses, háromfázisú aszinkron motort, valamint egy lítium ionakkumulátor-telepet rejt, a motor végsebessége 55 kilométer per óra. A Narke névre keresztelt jármű nemcsak az alapvető technológiai hátterében különbözik a hagyományos jet-skiktől. Az electrojet rendkívül halk és formatervezése is újszerű.

Mint azt a gyártótól megtudtuk, a jármű nem jet-ski, hanem egy új vízi járműkategória, amely elektromos meghajtású és környezetbarát. A Narkét a gyártó cég Balatonvilágoson fejlesztette ki, itt készítik elő a sorozatgyártásra is, ami 2018 második negyedévében várható.

(fotó:narke.com)

Réder Ákos hajótervező mérnök nem egy átalakított hibrid megoldást akart létrehozni, hanem egy teljesen új műfajt, amelynél a környezettudatos elektromos meghajtást tartotta szem előtt.

„Jó pillanatban alkottuk meg az electrojetet, amely nemzetközi szinten is úttörő lehet. Még senkinek nem sikerült megcsinálni sokkal nagyobb büdzséből és sokkal nagyobb fejlesztési lehetőségekből sem"írja a facebookon a mérnök, aki már egyetemista korában megtervezte első elektromos hajóját.

A jármű elektromos meghajtásából adódóan megóvja a természetvédelmi oltalom alatt álló vizek élővilágát. A magyar tenger a fejlesztés és a bemutatkozás színhelye, így a turizmus szempontjából sem elhanyagolható tényező, hogy az innováció a Balaton mellől indul útjára.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek