Máris úton a Start első bérelt Akiem-Tauja!

Vörös Attila   ·   2023.10.09. 07:35
00_akiem_mav

A 6182 565-ös mozdony a 7:25-ös Tokaj Körícével indult el a Keletiből a Nyugatiba, délután-este még Záhonyba megy majd el.

Munkába állt hétfő reggel az első Akiem-Taurus, amit a MÁV-Start bérel a MÁV Rail Tourson keresztül az Akiemtől. A korábban a Dispolok, majd az MRCE flottáját erősítő gépeket az Akiem vásárolta meg a közelmúltban, és mivel ezek már gyakorlatilag születésük óta bejárósak Magyarországra, gond nélkül tudta csomagban értékesíteni a mozdonyokat itthon.

A 052-es Dispolok-mozdony honosítása 2005 októberében Ferencvárosban (fotók: Vörös Attila)

A Startnak égető szüksége van modern villamos mozdonyokra, és nem csak a korosodó Szili-állomány miatt: a hírek szerint az osztrákok az év végével nem engedik már be az ETCS Level 2-es vonatbefolyásoló rendszerrel fel nem szerelt járműveket a vasúthálózatukra, és mivel sem a startos Traxxok, sem a 470-es Bikák nincsenek ezzel felvértezve, a megfelelő mozdonyok bérlése erre a problémára is megoldást nyújt.

A 065-ös egy szokásos Boxexpress élén robog 2009. februárjában

Még augusztus közepén röppent fel a hír a Start–Akiem bizniszről, és bár sok volt a kérdőjel és találgatás, végül csak nyélbe ütötték a bérletet. Összesen tizenöt Siemens ES64U2-es Eurosprinter áll forgalomban Magyarországon az év végéig – a tervek szerint egyszersmind megkapják az IC+-kocsikon debütált arculatot is. Az első mozdony, a pályaszáma szerint 6182 565-ös már át is esett a matricázáson, hétfőn pedig megkezdte startos karrierjét.

A frissen átmatricázott 065-ös gép a Vasúttörténeti Parkban (fotó: MÁV)

Az Emigen és a Vonatdroidban is 6182 565-ös pöttyként követhető mozdony első feladata a Keletiből a Nyugatiba közlekedő 560-as Tokaj Intercity továbbítása, majd délután fél négy előtt kicsivel Záhonyba indul majd el a 606-os vonattal. A tervek szerint kedden a 617-essel tér vissza Záhonyból a Nyugatiba, majd a 658-assal tesz meg egy újabb kört a Keletibe. Szerdán a hétfői program jön újra, majd csütörtökön a keddi. 

Az indulásnál jelen volt Mosóczi László, a MÁV-Start vezérigazgatója, Schvéd Norbert, a MÁV Rail Tours Kft. ügyvezető igazgatója, Biber Anett, a MÁV Zrt. szóvivője és még sokan mások. A jelek arra utalnak, hogy a bérmozdony(ok) forgalomba állításának apropóján a vasúttársaság hamarosan új videóval jelentkezik az interneten. 

(fotó: Vörös Attila)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Vasút Nagyvasút Kisvasút Városi vasút Vasútmodell Kiemelt ajánlatok

Indóház, XX/2. 2024. április–május, a kötöttpályás olvasnivaló

iho.hu   ·   2024.04.03. 14:14

Dióhéj: szomorú Szergej-sors, avagy hol Dombóvár állott, most kőhalom; a MÁV V46 sorozatú villamos mozdonyai, a Szöcskék; a világ legnagyobb számban megépített és forgalomba helyezett motorvonata, a Ganz-MÁVAG D1; Délkelet-ázsiai fejlődési pályák szigeti rónákon és esőerdőkben, őszinte kritika az A.C.M.E M63-asáról.