„Másfél” Margit hídja van Budapestnek

iho/közút   ·   2011.12.15. 13:09

A nagyjából 45-50 tonna vas és acél maradvány nagyrésze azonban valamelyik kohóban végzi - írja a Népszava online.

A Margit-híd legutóbbi felújítása során 2009-2010-ben sok olyan hídelemet emeltek ki a Dunából, amelyek a II. világháborúban történt robbantások nyomán zuhantak a folyóba. A hatalmas, gyakran több tonnás darabokat a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) XVIII. kerületi Ipacsfa utcai szabadtéri kőtárában, illetve a Csepeli Szabadkikötő területén őrzik.

Napjainkban ilyen a híd<br>(fotó: Majrovits Csilla)

Az 1872-76 között épített hidat 1944 decemberében egy máig tisztázatlan robbanás már félig romba döntötte, majd 1945 januárjában a még álló Duna fölötti elemeket már hadászati szempontból is teljesen feleslegesen pusztították el.

A becslések szerint összesen legalább 40-45 tonna vas és acél maradványt tárolnak jelenleg a két helyszínen, s ezt az anyagot kell átválogatni technikatörténeti szempontból. Ezek között is szép számmal akadnak több méteres, több tonnás darabok.

Néhány kisebb darab a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) technikatörténeti gyűjteményét gazdagíthatja. A BKK is tervezi, hogy a főváros valamelyik, arra alkalmas pontján szabadtéri kiállítást rendez a Margit-híd legutóbb kiemelt darabjaiból.

A híd felújítás közben madártávlatból<br>(fotó: Somogyi Tóth Péter)

A híd elemeinek restaurálása fél évig, de akár tovább is eltarthat, így ma még nehéz megjósolni, mikor állítják ki őket. A szakemberek, közép- és felsőoktatásban tanulók addig is megtekinthetik ezeket a darabokat. Legföljebb 4-5 tonna hídelem menthető meg kiállítási, muzeális célokra, a többi biztosan valamelyik kohóban végzi.

Kapcsolódó hírek