Még az utasok is tolták a szemükkel a motorvonatot Csorba előtt

Korcsmáros Gábor   ·   2023.07.01. 18:00
Mravec

Az egyik személyvonatra Liptószentmiklós és Poprád között egy 813-913-as Hangyát állított ki a ZSSK mozdonyhiány miatt.

Úgy tűnik, nem csak itthon okoz gondokat a járműhiány a vasúton. Június 26-án északi szomszédunk személyszállító vasúttársasága gondolta úgy, hogy úgy oldja meg a szolgálatképes mozdony hiányát, hogy a 7851-es számú, Liptószentmiklós és Poprád között közlekedő személyvonatra klasszikus mozdonyos szerelvény helyett egy 813-913-as sorozatú motorvonatot állít csatasorba.

Mint kiderült, nem volt a legokosabb döntés, mert vért izzadva, szinte foggal-körömmel kapaszkodott fel a szlovák vasúthálózat egyik legmeredekebb emelkedőjén, ami még kanyargós ívekkel is tűzdelt. Liptószentmiklós vasútállomása 607 méter tengerszint feletti magasságban található, Csorba állomás pedig, ami 39 kilométerre fekszik, már 895 méteren van. A pályaszakasz a vasúti dolgozók körében csak a „csorbai rámpának” (štrbská rampa) emlegetett mumus, ami nem egy mozdonyvezető dolgát keseríti meg, összetett terepviszonyai miatt.

Ezúttal a Hangya névre hallgató könnyűszerkezetű, bézéből átépített 813-913-as járta meg a poklok poklát. Csak nagyon nehezen, minden erejét kimaxolva jutott el Liptószentmiklósról a csorbai állomásra, ahonnan már szerencsére ereszkedik a pálya Poprádig. A személyvonat tízperces késéssel indult Liptószentmiklósról, s Poprád állomásra már 53 perc késéssel érkezett meg.

Szegény Hangya alig bírta a 310 kilowatt teljesítményével az emelkedőt és az íveket. A motorvonat éppen csak hogy elérte és tudta tartani a hatvan kilométer per órás sebességet. Sőt a megállóhelyeken és állomásokon öt–hat perces pihenőre is szükség volt, hogy erőt vegyen magán a motorvonat. Másnap már mozdonyos szerelvényt küldtek a járatra. Egyesek azt latolgatták az esettel kapcsolatban, mi lett volna, ha ellenkező irányban történik mindez, ki tudja, meg tudta volna-e fogni a vezér a megtáltosodott Hangyát a tátrai lejtőn?

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek