Még idén megépülnek a gödöllői P+R és B+R parkolók

Andrassew Dávid Igor   ·   2011.10.19. 14:30
pr

Tovább bővül a P+R és a B+R parkolók száma Budapest környékén. Ezúttal a gödöllői vasútállomás melletti közösségi közlekedési csomópont mellett kezdték meg a munkálatokat, közel a HÉV-végállomáshoz. A kialakítandó parkolókapacitás a remények szerint növeli majd a vasúton és a HÉV-en utazók számát, ettől a környezeti terhelés és a közúti balesetek számának csökkenését várják a szakemberek. A parkolók napi szinten több száz vagy akár ezer család életét könnyíti majd meg – hangzott el a szerdai munkaindító ünnepségen.

A várhatóan decemberre elkészülő P+R (park and ride – parkolj és utazz) parkolót 3770 négyzetméteres területen alakítják ki. Itt 109 személygépkocsi fér majd el, ebből 4 hely akadálymentes lesz. Az itt hagyott autók biztonságát új térvilágítás és 24 órás őrzés-védelmet biztosító egységes térfigyelési rendszer biztosítja majd.

A 243 négyzetméter alapterületű, 104 kerékpár befogadására alkalmas B+R (bike and ride – biciklizz és utazz) parkoló egy régi, használaton kívüli raktárépület felújításával és részbeni átépítésével valósul meg. A tárolók közül 6 hely akadálymentesített lesz, 12 hely pedig speciális igények kielégítésére is alkalmas lesz. Ilyenek például az utánfutók vagy a tandemek. Az épületben egy pihenő-teakonyha-mosdó egységet is kialakítanak – számolt be a részletekről Szarka László, a MÁV Zrt. kommunikációs igazgatója.

A projekt összköltsége 49 millió forint, amelynek a 90 százalékát az Európai Unió biztosította. A beruházási feladatokat a MÁV Zrt. végzi, a parkolók 10 éves kötelező fenntartását és üzemeltetését az önkormányzat vállalta. A közbeszerzési eljárás keretében kivitelezőként kiválasztott Magyar Aszfalt Kft. a P+R, az AKL Mérnökiroda Kft. pedig a B+R parkolókat építi.

Kezdődik a P+R és a B+R parkolók építése Gödöllőn <br /> (fotó: a cikk szerzője)

Évekkel ezelőtt beadták azt a pályázatot a gödöllőiek, amelyben a korábbi „rakodó” területén kialakítandó P+R parkoló terve szerepelt. Hosszú előkészítő munka és a tulajdonos MÁV-val történt egyeztetés után sikerült megkötni a szerződést, most pedig elkezdődik a munka – mondta Gödöllő polgármestere. Gémesi György bízik abban, hogy a terveknek és a szerződésnek megfelelően még az idén átadhatják a parkolókat.

Mindannyiunk érdeke, hogy mind a személy-, mind pedig az áruszállításból egyre nagyobb részt vegyen ki a vasút. A különböző vasútvállalatoknál, a kormányzati közlekedéspolitikai törekvésekkel összhangban azon munkálkodnak, hogy visszaállítsák a vasút hajdani becsületét, és elérjék azt, hogy újra a legkedvezőbb választás legyen az utasok számára. A kényelmes és biztonságos parkolási lehetőség megteremtése az első lépése, a belépő feltétele annak, hogy minél többen választhassák a vonatot mindennapi, vagy akár hosszabb alkalmi utazások eszközeként – ezt a MÁV-Start Zrt. vezérigazgatója mondta ünnepi beszédében.

Bíznak benne, hogy a hamarosan elkészülő korszerű P+R és B+R parkolók egyre több autóst csábítanak át a vasútra. Ezzel a főváros és környéke légszennyezettségének csökkentése, valamint a zsúfoltság enyhítése mellett is leteszik a voksukat – mondta Monszpart Zsolt.

Kezdődik a P+R és a B+R parkolók építése Gödöllőn <br /> A képre kattintva megtekintheti galériánkat

A fejlesztések eredménye, utasszámnövelő hatása már érzékelhető országosan és helyi szinten is. A hatvani vonalon, amelynek egyik állomása Gödöllő, idén hárommilliónál több utast számoltak, ami félmilliós növekedést jelent. Ezen belül egyre többen utaznak kerékpárral, Gödöllőn ez húszszázalékos növekedést jelent – tette hozzá.

Az egyik legfontosabb cél a kerékpár-szállítási szolgáltatások fejlesztése. Az új járműveken alapkövetelmény, hogy lehessen biciklit szállítani, poggyászkocsikat is átalakítottak erre a feladatra. A tervek szerint néhány éven belül valamennyi távolsági vonaton biztosítják majd a kerékpárszállítás lehetőségét – hangsúlyozta a vezérigazgató.

MÁV-Start Zrt. különleges kedvezménnyel kedveskedik a Gödöllőre látogatóknak: a 100 kilométernél messzebbről érkezők vonatjegyeikkel kedvezményes jegyet válthatnak idén a gödöllői királyi kastélyban – hangzott el.

Kapcsolódó hírek