Még öt Panter jut a keleti végekre

Korcsmáros Gábor   ·   2022.12.24. 15:00
Eperjes

Lehívta a ZSSK az opciót, így összesen tizennégy motorvonategysége lesz 2025-re.

A szlovák közlekedési minisztérium 2022. december 23-án írta alá az öt, 660-as sorozatú, Panter névre hallgató villamos motorvonategység lehívásáról szóló szerződést. A szóban forgó öt egység már egy folyamatban lévő, kilenc vonat beszerzéséről szóló szerződés opciója. A Škoda Transportation által gyártott egyszintes villamos motorvonatok Kelet-Szlovákiában, a Tiszacsernyő (Čierna nad Tisou)−Kassa (Košice)–Eperjes (Prešov)−Héthárs (Lipany) vasútvonalon szolgálnak majd. A beszerzés értéke 42,3 millió euró, amit a Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervből fognak finanszírozni. A szerződés értelmében az öt új Pantert 2025 első félévéig kell leszállítania a gyártónak. 

A szlovák Panter utastere (fotó: ZSSK)

A szlovák vasúttársaságnak (ZSSK) gyártott sínpárducok egy az egyben a cseh RegioPanterekhez hasonló szerelvények, maximális sebességük 160 kilométer/óra, a 3 és a 25 kilovoltos áramrendszer alatt is képesek közlekedni. Egy négyrészes szerelvény hossza 106 méter, 343 ülőhely van bennük, már alapból felszerelik őket frissítőket tároló automatákkal, jegyautomatával. A vonatban kényelmes ülések, wifi, klímaberendezés, konnektorok, USB-csatlakozók, zárt rendszerű WC, korszerű utastájékoztató rendszerek, kamerarendszer van. A nagy kétszárnyas ajtóknak köszönhetően gyorsabban és kényelmesebben megy majd az utascsere az állomásokon. Többcélú térrel is rendelkeznek a szerelvények, tehát kerékpár, babakocsi, sí, és egyéb sporteszközök szállítására is alkalmasak, a kerekes székkel utazók is könnyen beszállhatnak a vonatba.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek