Még tíz Flirtöt kér a BC

iho/vasút   ·   2019.01.22. 11:15
400px_bc_flirt

A napokban megkötött megállapodás értelmében a széles, 1520 milliméter nyomtávú villamos motorvonatokat 2020-ban veheti át a Belaruszkaja Csihunka (BC). Az ötrészes, interregionális kivitelű, akár százhatvan kilométer per órás tempóra is képes szerelvények a fehérorosz főváros Minszk, valamint az ország második legnépesebb városa, a bő félmilliós Homel (Gomel) között közlekednek majd, a BC által korábban rendelt, hétrészes Flirtökkel együtt.

Újabb tíz Flirtöt rendelt a belorusz nemzeti vasút BC a Stadlertől, ezzel huszonnyolcra bővül a flotta (fotó: IRJ)

Az International Railway Journal információi szerint a kilencvenhárom méter hosszú, huszonöt kilovolt ötven hertzes váltakozó áramról üzemelő vonatokon tizenhat első- és kétszáznegyvennégy másodosztályú ülés lesz. Előbbi részen az egyéni igények alapján lehet majd beállítani a kartámasszal is ellátott ülőhelyeket, az ablakokat elektromosan lehet sötétíteni, külön csomagtér és ruhatartó áll majd rendelkezésre, sőt, személyzethívó gombokat is beépítenek. A három plusz két üléselrendezésű másodosztályú részen szintén lesz kartámasz az ülőhelyeknél, továbbá a nagyobb csomagokhoz, babakocsikhoz, kerékpárokhoz vagy kerekesszékekhez többcélú teret vehetnek igénybe az utasok. Utazás közben ingyenes wifi-szolgáltatás, térerő-erősítő rendszer, valamint étel- és italautomaták fogják növelni a komfortérzetet. Minden szerelvényen három WC lesz, egyet a mozgáskorlátozottak számára akadálymentesítenek. Az információkat Braille-írással is feltüntetik.

A járművek karbantartását valósidejű állapotfigyelő rendszer segíti majd, mely folyamatosan küldi az adatokat a vasúttársaság telephelyeire. A BC új Flirtjeit a Stadler Minszk közelében található, fanipoli üzemegysége építi meg – itt készülnek például a MÁV-Start KISS-motorvonataihoz a motorkocsiszekrények is.

A vasúttársaságnál bevált a svájci konstrukció: 2010 óta több adagban eddig tizennyolc hétrészes motorvonatot vásároltak, a mostani rendeléssel pedig már huszonnyolcat fog számlálni a belorusz Flirt-flotta – jelenti a Railway Gazette.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek