Megérkezett az utolsó Panda

Vörös Attila   ·   2018.06.04. 06:02
80-pandau

Majdnem pont két éve, 2016 május végén érkezett meg az első felújított metrószerelvényünk Moszkvából – az első régi szerelvényt 2016. január 7-én indították el Budapestről. Azóta mind a 37 vonatunk megjárta a Metrovagonmas gyárát, a vasárnapról hétfőre virradó éjszaka pedig befutott Kőbánya-Kispestre az utolsó Panda is. Ezúttal a használói szerint Törpillának elnevezett remot Búvár hozta el Párkányból a szerelvényt, majd tolta be Kökiről a Kőér utcai metrótelepre. Ezzel egy érdekes korszak zárult le a CER magánvasút életében is: ez volt a 74. metrótranszport!

Néhány kitartó metró- és vasútbarát fogadta az utolsó Pandát (képek: Vörös Attila)

A Pandák elég sokáig futópróbáztak, mire forgalomba állhattak. Az első, utasok számára is szabadon használható felújított metró 2017. március 20-án indult el, de a debütálás nem volt túl sikeres: az első hetekben szinte minden nap fekve maradt a Panda, 2017 júniusában pedig pár napra a teljes akkori flottát kivonták a forgalomból. Legtöbbször az ajtóvezérléssel volt gond, és a Pandáknak köszönhetjük a kádgörbe és a fakocka szavak széleskörű elterjesztését is a főpolgármester részéről. Tarlósnak különben igaza volt, az elmúlt időszakban már nincs különösebb panasz a fehér metrók rendelkezésre állására.

Kökin az utolsó felújított metrószerelvény

Az orosz gyártó tudta tartani a felújítás ütemét, így idén március végén elbúcsúztathattuk az utolsó klasszik szerelvényt is a 3-as metró vonaláról is. Bár a flotta csak ma lett teljes, és még nem szállíthat utast a teljes állomány, a metrófelújításhoz kapcsolódó vágányzár miatt nincs is szükség egyszerre az összes vonatra.

A 222 metrókocsi felújítását 2015-ben nyerte el a Metrovagonmas. A száznyolcvanöt 81-717/714, tíz 81-717/714- 2M és huszonhét Ev3 típusú kocsi újjáépítéséről a szerződést 2015 augusztusában írta alá a BKV és az orosz fél, a munka ára 220 millió euró. Hogy miért érhette meg új szerelvények helyett a régi vonatokat felújítani, az Index közölt érdekes cikket.

Már a metrósok karmai közt

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek