Meghirdették a közbeszerzést a Szamos Expresszre

MTI/iho   ·   2024.01.29. 15:05
00_szamos_expressz

A romániai közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság meghirdette a közbeszerzési eljárást a Szatmárnémetit Magyarországgal összekötő gyorsforgalmi út építésére.

A romániai közbeszerzések elektronikus rendszerében közzétett kiírás szerint a Szatmárnémeti–Óvári gyorsforgalmi utat két év alatt kell megépítenie a kivitelezőnek. A beruházás értéke 738–832 millió lej (57,8–65,1 milliárd forint) között mozog. A munkálatra jelentkező cégek március 14-éig nyújthatják be ajánlataikat.

A Szamos Expressz névre keresztelt gyorsforgalmi út Szatmárnémeti körgyűrűjéről indul és Óvárinál (Oar) éri el a románmagyar határt. Magyar oldalon Csengeren csatlakozik rá az M3-as autópályából leágazó, épülő M49-es autóútra, rákapcsolva ezáltal Szatmárnémetit az európai autópálya hálózatra.

A Mátészalka–Szatmárnémeti gyorsforgalmi út létesítéséről 2021-ben írt alá megállapodást Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Claudiu Năsui akkori román gazdasági, vállalkozási és idegenforgalmi miniszterrel.

A román fél által megépítendő Szatmárnémeti–Óvári út a kiírás szerint tizenegy kilométer hosszú, menetirányonként kétsávos lesz, két csomópont és két parkoló épül hozzá. Jelenleg a partiumi városnak a román–magyar határral való összekötését a DN19A jelzésű, kétszer egysávos romániai országút biztosítja, bizonyos szakaszain a nagy forgalom miatt nehéz a közlekedés.

A Szatmár megyei kapcsolat mellett Bihar megyében is létesül egy új közúti kapcsolat Magyarországgal. A közeljövőben hirdetik meg a tendert a Nagyvárad–Arad gyorsforgalmi út kivitelezésére, ami Szalontánál éri el a magyar határt és csatlakozik az M44-es gyorsforgalmi útra. A beruházás Romániában egyedülálló módon a két megye – Bihar és Arad – közgyűlése közötti együttműködés révén valósul meg.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek