Megkezdődött a rákosrendezői terület előkészítése: jogi értesítést kaptak a bérlők és a jogcím nélküli területhasználók

iho/vasút   ·   2024.02.15. 18:00
00_rakosrendezo

Az Építési és Közlekedési Minisztérium elrendelése alapján a MÁV Zrt. megindította a bérleti és egyéb használati jogviszonyok felmondását, illetve felszólította a hátrahagyott vagy engedély nélkül felhúzott ingatlanok használóit a terület átadására.

A beruházás előkészítésének következő lépései

  • a leégett Budapest Sportcsarnok bontásából származó, az érintett területen deponált, mintegy 175 ezer tonna építési törmelék elszállítása,
  • az állam tulajdonában lévő vasúti anyagok értékesítése, illetve
  • a terület rekultivációja, kármentesítése.

E munkálatok során az illetéktelenek helyszínen tartózkodása nemcsak tilos, de veszélyes is. Az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) célja az, hogy a nyár végére a terület kiürítése befejeződjön és megindulhasson az ingatlanfejlesztés következő szakasza.

Mint emlékezetes, Magyarország kormánya nagyszabású ingatlanfejlesztési beruházásról – egy új, millenniumi városnegyed felépítéséről – döntött a Rákosrendező vasútállomást övező és az ahhoz kapcsolódó, nagyobbrészt elhagyatott, egykori ipari területeken. A terület hasznosítása az állam, a főváros és a vasúttársaság, illetve az itt élők és közlekedők közös érdeke, hiszen az ingatlanfejlesztés eredményeként a ma tájsebnek számító területen nem csupán új városnegyed épül, de a budapesti, illetve az agglomerációs közlekedés is új kapcsolatokkal és kiszolgáló létesítményekkel gyarapodik. A területek előkészítése a héten megkezdődött, miután az Építési és Közlekedési Minisztérium mint a MÁV Zrt. tulajdonosi joggyakorlója elrendelte a vasúttársaság által kötött valamennyi bérleti, lakásbérleti és egyéb használatot adó szerződés haladéktalan megszüntetését.

(illusztrációk: Vörös Attila)

Az ÉKM a jogcímnélküli területhasználókkal kapcsolatosan ugyancsak a szükséges intézkedések megtételére és – amennyiben indokolt – a jogi eljárások megindítására utasította a vasúttársaságot. A MÁV Zrt. az elrendelésben foglaltaknak megfelelően elindította a mintegy hatvanöt bérleti és egyéb használatot nyújtó szerződés megszüntetését, így a héten minden érintett számára kiküldték a felmondásról vagy a közös megegyezés kezdeményezéséről szóló értesítés.

A területen megvalósuló ingatlanfejlesztés előfeltétele, hogy a jogcím nélkül használók is elhagyják a területet. A barnamezős beruházás előkészítéséhez szükséges szállítási és kármentesítési munkálatok idején a területen illetéktelenek ott tartózkodása nemcsak tilos, de veszélyes is, így a hatóságnak joga, de egyúttal felelőssége is, hogy a közel két tucatnyi, jogcím nélküli szervezet és magánszemély eleget tegyen a felszólításnak, és elhagyja a fejlesztési területet.

Az ÉKM és a vasúttársaság a kiürítési eljárások során nemcsak a jogszabályok maradéktalan betartásával, hanem a lehető legnagyobb méltányossággal igyekszik eljárni, így a lehetőségeihez mérten segít a lakásbérlők számára alkalmas, alternatív bérleti, illetve lakhatási lehetőségek beazonosításában és biztosításában is.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek