Megnyitották az új vásárosnaményi Tisza-hidat

MTI   ·   2012.12.21. 18:38

Megnyitották a forgalom előtt a vásárosnaményi új Tisza-hidat pénteken. A létesítmény – amely 4,2 milliárd forintos költségből épült, 100 százalékig hazai forrásból – a Nyíregyháza–Beregszász közötti 41-es számú főút forgalmának átkelését biztosítja a folyó felett a Barabás–Mezőkaszony, Beregsurány –Asztély és a Lónya–Harangláb közötti magyar-ukrán határállomás irányába.

A forgalom megnyitása előtt tartott sajtótájékoztatón Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár, a térség országgyűlési képviselője kiemelte, hogy a híd megnyitásával jelentős mértékben javul a Tiszán túli 19 beregi település megközelíthetősége.

Az új hidat a régi mellett építették fel, amely már erősen elhasználódott, és az utóbbi időben csak súly- és forgalomkorlátozással közlekedhettek rajta a járművek. A régi átkelőt egyszer, szerencsére csak egyetlen éjszakára, az egyik hídelemen észlelt repedés miatt le kellett zárni a forgalom elől, ami akkor nagy gondot okozott. A hídon túli 19 beregi településre csak jelentős kerülővel tudtak eljutni az ott lakók, illetve kerülőútra kényszerültek a mentők, tűzoltók is – emlékeztetett az államtitkár.

Mivel a régi híd felújítása nem volt gazdaságos, új építéséről született határozat, s teljesen hazai forrásból finanszírozták a munkálatok 4,2 milliárdos költségét. Czomba Sándor jelezte, hogy az új Tisza-híd később lehetővé teheti majd a Záhony–Csap közötti magyar-ukrán határállomás zsúfolt kamionforgalmának tehermentesítését. A teherforgalmat a Beregsurány–Asztély közötti átkelőhelyre is irányíthatnák, de ehhez – hangsúlyozta – ukrán oldalon jelentős útépítésre lenne szükség, mert az ottani úthálózat most nem alkalmas a kamionok fogadására.

A sajtótájékoztatón Loppert Dániel, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. kommunikációs igazgatója közölte, hogy a korszerű, két forgalmi sávos, 8,5 méter széles vásárosnaményi új Tisza-hidat ünnepélyesen januárban adják majd át, de addig is – a próbaüzeme alatt – péntektől használhatják a közlekedők. A híd Vásárosnaményon túli végénél körforgalom is épült, ez segíti a Gergelyiugornya–Lónya és a Gergelyiugornya–Tarpa közötti úton közlekedők le-, illetve felhajtását a 41-es főútra.

A régi vasszerkezetű Tisza-hidat lebontják majd Vásárosnaménynál.

Kapcsolódó hírek