Megszűnő rakodóhelyek Ausztriában

iho/vasút   ·   2012.11.11. 18:45
tau_kk

A Rail Cargo Austria (RCA) a közelmúltban további költségcsökkentési programról határozott. Negyvenegy rakodóhely szűnik meg Ausztriában, számuk így 461-től 420-ra csökken – írja a nachrichten.at.  A hírek szerint azonban újabb tervezet született, eszerint a rakodók számát egészen 143-ra kell leszorítani.

A tömegáru fuvarozása átkerülhet a közútra, a tranzitforgalom is csökken<br>(fotó: Vörös Attila)

Felső-Ausztriában a summeraui vasúton Kefermarkt, Freistadt, Summerau rakodóját is bezárják. Ezen kívül Kleinreiflingben, Windischgarstenben és Weißenbach-Sankt Gallenben is megszűnik az árufeladás. Az ÖBB vezérigazgatója, Christian Kern a tartomány székhelyén, Linzben tárgyalt a helyi gazdasági kamara vezetőivel a várható változásokról. Kern szerint az árurakodás megszüntetése miatt nem lesz kamionlavina az utakon. Az intézkedések fő indokaként kiemelte, egy euró bevétel mellett a rakodóterületek üzemeltetése 92 cent veszteséget termelt.

Ugyanakkor a tranzitforgalom is csökkeni fog. Josefine Deiser a linzi gazdasági kamara tagja érthetetlennek véli a terveket. Szerinte nem jövőbemutató koncepció, hogy a tranzitforgalmat a kötött pályáról az utakra terelik.

Christian Kern kitért arra is, hogy a fuvarozási díjak is emelkedni fognak, az emelkedés nagyságát ugyanakkor még nem közölte. A nachrichten.at információi szerint az RCA egy új tarifarendszert fog kidolgozni, ugyanis a mellékvonalakon már egy ideje rendkívül veszteséges az árufuvarozás. Így az év végétől a 80 kilométert meg nem haladó szállítási igényeket nem fogadják, a tömegáruk transzportjának díjait tovább emelik. Ezáltal főként a cukorrépa és a fa szállítását terelhetik át a közútra. Az intézkedésektől a kiadások csökkenését várják, Christian Kern szerint a vagonok ki- és berakodása sokkal többe kerül, mint a kamionos szállítás.

Windischgarstenben is megszűnik az árufeladás<br>(fotó: Gerhard Anzinger/Wikipédia)

Kapcsolódó hírek