Megújulhat a Maribortól az osztrák határig tartó vasúti pálya

iho/vasút   ·   2016.11.04. 18:45
400px_maribor

A szlovéniai Maribort az ausztriai Grazcal összekötő vonal rekonstrukciójáról a napokban írt alá megállapodást Mariborban a szlovéniai infrastrukturális igazgatóság vezetője, Damir Topolco, és Thomas Spiegel osztrák közlekedési miniszter. A megegyezés értelmében Maribor, valamint a már Ausztriában található osztrák–szlovén határállomás Spielfeld-Strass között 15,6 kilométer hosszan épülhet ki újabb vágány a jelenlegi mellett. A nemzetközi vonal ausztriai szakaszát már korszerűsítették – adja hírül az International Railway Journal.

Villamos Desirók pózolnak a szlovéniai Mariborban. Az Ausztria felé vezető vasútvonal szlovéniai része kétvágányúvá válik az elkövetkező években (fotó: Tomek/Flickr)

A várhatóan 2021-re elkészülő, százkilencvenkétmillió euró értékű beruházás jócskán megnöveli majd a Ljubljana–Graz–Bécs korridorvonal szóban forgó szakaszának áteresztőképességét: a jelenlegi hatvanhárom helyett már nyolcvannégy vonat haladhat át naponta. A korszerűsítéssel a jelenlegi hetvenperces menetidő is negyvenöt percre csökkenhet a Maribor és Graz közötti hatvanhárom kilométeren.

A Graz–Maribor vonal a Bécsből Triesztig vezető történelmi Südbahn-fővonal része. A pályaszakaszon 1956-ig két vágányon közlekedhettek a szerelvények, azonban a második világháborút követően a teherforgalom visszaesett, a második sínpár pedig az akkori kapacitás-optimalizálás áldozatává vált. A vonal 49,5 kilométer hosszú ausztriai szakasza huszonkilenc kilométeren maradt meg kétvágányúnak, ezt tizenöt kilovolt 16,7 hertzes váltakozó árammal villamosították, míg a szlovén részen három kilovoltos egyenáramot használhatnak a villanygépek – emlékeztet a Railway Gazette.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek