Megújult a Nagycenki Széchenyi Múzeumvasút

iho/vasút   ·   2019.04.30. 15:00
400px_nagycenk_muzeumvasut

A GYSEV Zrt. 2018 tavaszán jelentette be, hogy 961 millió forint állami támogatásból teljes felújítást hajt végre a Nagycenki Széchenyi Múzeumvasúton. A rekonstrukciós munkálatok miatt a tavalyi évben nem látogathatta az utazóközönség a népszerű kisvasutat.

A bő egy évig tartó, jórészt a GYSEV saját szakemberei által végzett felújítás keretében jelentős pályavasúti munkálatok zajlottak: a múzeumvasút teljes szakaszán új al- és felépítmény, valamint zúzottkőágyazat készült, azonban az eredeti síneket építették vissza a pályába. Keskenynyomtávú vágányszabályozó-géppel a teljes szakaszon megtörtént a vágányszabályozás. Új peronok épültek Fertőboz és a nagycenki Kastély állomáson, utóbbinál megújult a térvilágítás és a hangos utastájékoztatás is. A pályához csatlakozó két vasúti útátjárót is átépítették. Látványos eleme volt a beruházásnak az Ikva patakon átívelő acélhíd megújítása.

A tavalyi év során megújult a GYSEV Nagycenki Széchenyi Múzeumvasútja, a pályát és a járműveket is felújították. Idén már csak kisebb munkálatok vanak hátra (fotó: GYSEV Zrt.)

A gördülőállományt érintő rekonstrukció keretében a kisvasúti személykocsikat külsőleg és belsőleg is restaurálták. Az „András” nevet viselő gőzmozdonyon is végeztek munkálatokat, a gőzös így üzembiztosabban közlekedhet. Felújították a C50-es dízelmozdonyt is. Az igazi kuriózumnak számító, Dmot 953 pályaszámú motorkocsiba új motort szerelnek, teljes modernizáció keretében üzemképessé, vontatásra alkalmassá teszik a járművet. A turisztikai és attrakciónövelő fejlesztések keretében a Kastély állomás mögötti skanzen területén játszótér, fitnesz park és tanösvény készült.

A munkálatok 2019 év végéig még folytatódnak: felújítják Fertőboz állomáson a fűtőház épületét, amely így a nagyközönség számára is látogatható lesz. Továbbá korszerűsítik a múzeumvasút teljes biztosítóberendezési rendszerét is.

A kormány tízmilliárd forintot különített el a turisztikai célú kisvasutak fejlesztésének első ütemére. Tavaly ősszel a Mátravasút felújítása készült el, idén pedig a GYSEV fejezi be a nagycenki vonal rekonstrukcióját.

A régió egyik fontos turisztikai látványosságának számító múzeumvasutat 1972-ben a GYSEV forrásaiból és irányításával hozták létre.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek