Megújult a SOR elektromos busza

Ács Attila   ·   2013.07.26. 14:00
sorebn95_fooldal

A SOR elektromos buszának tíz és fél méteres változata itthon sem teljesen ismeretlen, hiszen tavaly előtt a BKV-nál vendégeskedett egy ideig, akkor mi is górcső alá vettük. Sok kritika érte a busz esztétikáját is, most elsősorban ezen változtatott a cseh cég.

A megújult SOR EBN 9,5<br>(fotó: citybus.cz)

Átrajzolták a homlokfalat, és nagyobbak lettek az oldalsó üvegfelületek is, amitől egyértelműen kellemesebbé vált a busz megjelenése, bár a jellegzetes karakterét továbbra is megőrizte. Maradtak a kis kerekek és a döntött homlokfal, aminek következtében az első ajtó továbbra is csak egy felszállósávos lehet, a vezetőtér pedig szintén szűkös maradt. Sajnos az utastér kialakítása se lett sokkal jobb, továbbra is LE kialakítású, a nagy tengelytáv következtében pedig továbbra sem ez a típus lesz a szűk utcák legideálisabb járműve.

SOR ENB 13,5<br>(Kép: SOR)

Az elektromos SOR-okból eddig 8, 8,5, 9 és 10,5 hosszúságú változatokat gyártottak, de már papírra vetették a 11,5, valamint a 13,5, sőt a 23,5 méteres típusok tervét is. Ez utóbbi talán a legérdekesebb: a második és a harmadik tengely hajtott, az első és a negyedik pedig kormányzott lenne. A busz befogadóképessége 178 fő, BRT vonalakra ajánlaná a gyár.

SOR ENB 23,5<br>(Kép: SOR)

Kapcsolódó hírek