Megvan a pénz a röszkei vonal felújítására

iho/vasút   ·   2021.07.30. 15:00
00_roszke

A Magyar Közlönyben jelent meg a határozat, miszerint a kormány egyetért a Szeged–Röszke országhatár közti (136-os) vasútvonal felújításával. Csaknem 41 milliárd forintot szánnak a projektre.

A dokumentumból kiderül, hogy 2021-ben kicsit több, mint 13 milliárd, 2022-ben pedig majdnem 28 milliárd forintot bocsátanak rendelkezésre a költségvetésből a projektre. Amint a 2021-es összeg rendelkezésre áll, az ITM támogatási szerződést köt a MÁV-val. A Magyar Közlönyből az is kiderül, hogy a kormány egyetért azzal, hogy projekt szerepeljen a  2021–2027. közötti európai uniós programozási időszakban megvalósítani tervezett közlekedési beruházások között.

A röszkei vasútvonal a 150-es vonal átépítése miatt lett fontos, erre lehet ugyanis a legrövidebben elkerülni a kelebiai határátmenetet. Információink szerint jelenleg a 150-es felújításának tervezésénél az az irány, hogy Kelebia végig, vagy csak rövidebb leállásokkal üzemeljen, illetve ha a röszkei felújítás időben elkészül, akkor arra lehet a tehervonatok egy részét terelni. Ha a szerb határátmenetünk hosszabb időre kiesne, akkor a balkán felé irányuló teherforgalmat a már egyébként is teljesen bedugult Kürtös felé kellene vinni, esetleg a szintén kapacitásproblémákkal küzdő Gyékényes játszana még.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek