A csehek is bevetik a titkos fegyvert a kábeltolvajok ellen

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2013.12.13. 07:29
kiskep_Uvaly

Évente több tízmillió koronás kárt okoznak a kábeltolvajok a cseh vasúton is. A SŽDC cseh vasúti infrastruktúrakezelő társaság ellentámadásba lendül ez ellen. A Németországban már működő és állítólag hatékony kábeltolvaj elrettentő az úgynevezett mesterséges DNS kialakításában rejlik. Az E15 napilap írása szerint jövőre kezdhetik az eljárás bevezetését. A német vasúton már néhány éve bevezették az intézkedést, amiről már írtunk az iho.hu-n.

Úvaly állomás Prága közelében<br>(fotók: a szerző)

A dolog lényege, hogy minden veszélyeztetett vasúti berendezést egy speciális bevonatú réteggel látnak el, ami magában hordozza az egyes berendezések mivoltát és eredetét – „DNS-ét.” A titkos réteg csupán ultraibolya sugárzás alatt látható, sőt nyomot hagy a tolvaj kezén és ruháján is. Az intézkedés bevezetésétől az infrastruktúrakezelő a tolvajok eltántorítását várja, s így az eltulajdonítások gyakoriságának visszaesését. A SŽDC a közelmúltban egy vasúti berendezések katalógusát is kiadott annak érdekében, hogy a hulladékgyűjtők könnyebben felismerhessék, mit nem volna szabad átvenniük.

Ústí nad Labem állomáson pihen egy Párduc (RegioPanter) az éj csendjében

Ausztriában például kiszámolták azt is, hogy a múlt évben a kábel és egyéb vasúti berendezések lopásai 25 ezer percnyi késést okoztak.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek