Menekülthelyzet a vasúton - galériával

iho/vasút   ·   2022.03.01. 18:00
VA4

Megnéztük, mi a helyzet a Keletiben, jönnek a menekültek, de megy a segítség is. 

A keleti országrészből Budapestre érkező vonatok gyakorlatilag mindegyikén előfordulnak kisebb-nagyobb számban ukrajnai háborús menekültek. Nemcsak a magyar-ukrán határon érkező emberekről van szó, hanem Romániából és Szlovákiából is igénybe veszik a nemzetközi vonatokat a menekülők. Rendkívül népszerűek a Kassáról kétóránként Budapestre induló Hernád Intercity járatok, a záhonyi személyek, a nyíri és debreceni intercityk és a Kürtösnél belépő nemzetközi járatok is. Ennek részben az is az oka, hogy Szlovákia és Ukrajna között megszűnt a személyforgalom, a ZSSK leállította a tiszacsernyői határátmeneten áthaladó személy- és gyorsvonatok közlekedését. 

A hivatásos és civil erők a Keleti és a Nyugati pályaudvaron jelentős készültségben vannak, a vonattal érkezőket folyamatosan látják el információval, élelmiszerrel és tisztálkodási szerekkel is. Mindkét fejpályaudvaron a csarnoknál különítettek el ezeknek a vonatoknak a kezelésére vágányokat, az érintett peronokat a rendőrség elkordonozta.

Szlovákia

A szlovák közlekedési minisztérium és a ČESMAD közúti fuvarozók szövetsége együttes erőkkel segíti a humanitárius segélyek eljuttatását az ukrán-szlovák határra, s a menekültek elszállítását is együtt koordinálják. Egy koordinációs központ felállítását is tervezik március 2-án, amely egy központi telefonszámon és e-mail címen gyűjti majd az információkat a szabad kapacitással rendelkező közúti fuvarozóktól, akik segítséget tudnak nyújtani. Szlovákiából Ukrajna felé humanitárius segélyek szállításának vállalását kérik, visszafelé pedig a rászoruló menekültek elszállítását vállalók jelentkezését várják. A vasúton továbbra sincs menetrend szerinti személyforgalom Ukrajna felé, de Csap állomásra a Cseh Vasutak küldenek segélyvonatokat. 

Csehország

A csehek több útvonalon is indítanak már napok óta humanitárius segélyvonatokat Ukrajna irányába: a Cseh Vasutak naponta indít egy tízkocsis szerelvényt a kárpátaljai Csap állomásra, amelyet Ostravából indítanak, de visszafelé egészen Prágáig közlekedik. Odafelé humanitárius segélycsomagokat küldenek, visszafelé pedig a menekültek utazhatnak díjmentesen a vonaton. A vonatok személyzetét tekintve a kísérőszemélyzeten kívül rendőrök és tolmácsok is utaznak. Eddig öt vonat indult el Ukrajnába, illetve érkezett vissza onnan, ebből három Csap állomásra ment, kettő pedig a lengyel-ukrán határon lévő Przemyslbe. De nem csak a nemzeti vasúti szolgáltató, a magánvasutak is részt vállalnak a segélyvonatok szervezésében, a Gepard Express és Arriva is szervezett már hasonló utakat. A RegioJet, a Rail Cargo Group és a ČD Cargo is indít járatokat Ukrajnába, amelyek Przemyslbe közlekednek, de az ukrán vasutakkal kötött megállapodás értelmében a humanitárius segélyeket átrakodják egy ukrán szerelvényre, amely Lembergen keresztül egészen Kijevbe közlekedik. A RegioJet hálókocsikat is ad, a Rail Cargo Group és a ČD Cargo pedig teherszállító kocsikat kapcsola a szerelvényhez.  

 

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek