Magyar mentőmotorosok mennek Mariborba

iho/közút   ·   2011.09.15. 14:50

Az első nemzetközi mentőmotoros-konferenciát tavalyelőtt Pécsen tartották. A hazai mentőmotoros szolgálat a külföldi hasonló szervezetekhez képest később, 2005. augusztusban alakult meg. Jelenleg 4 mentőállomáson szolgálnak motorosok: Szigetszentmiklóson, Gödöllőn, Pécsen és Tiszaújvárosban. Az állomáshelyek mindegyik valamelyik autópálya közelében van, hiszen a motorosok egyik legnagyobb előnye, hogy még a bedugult autópályákon is eljutnak a balesetek helyszínére. Ezeket a kárhelyeket hagyományos mentőautóval néha csak nagy időveszteséggel lehet megközelíteni, mert a dugóban araszoló autók rendszerint minden, az előrejutásra alkalmas helyet elfoglalnak.

A riasztásaik 30 százaléka hasonló autópályás balesetekhez szólította őket, de természetesen más eseményekhez is riaszthatják őket. A motoros szolgálatban csak mentőtisztek, illetve mentőorvosok dolgozhatnak, akik speciális motoros képzést is kapnak. A négy állomáshelyen összesen 6 motorkerékpár van, 3 Honda Pan Europe, és 3 Yamaha JFR 1300.

A motorosok felvonulnak az Országos Mentőszolgálat Markó utcai székháza előtt.

A szolgálatot teljesítő dolgozók az Országos Mentőszolgálat állományában vannak, míg a technikai felszerelésben nagy szerepet kap a Mentőmotoros Alapítvány. A konferencia résztvevőit fogadja a szlovén köztársasági elnök Mariborban, utána a motorosokat folytatják útjukat a konferencia résztvevői Koperbe.

Kapcsolódó hírek