Metró helyett jár a villamos Káposztásra

iho   ·   2016.12.14. 18:45
00kicsi

Villamos jár Káposztásmegyerre, pedig metró is járhatna. A több mint húszezres lakótelep kiszolgálására a 14-es villamos kényszermegoldásnak tűnik, pedig a 3-as metró meghosszabbítása – lásd a fővárosi közlekedés fejlesztéséről szóló Balázs Mór-tervet – soha nem került le a napirendről.

14-es villamos halad a már meghosszabbított útvonalon, mellette a régi káposztásmegyeri végállomás maradványai látszanak (a képek forrása: VEKE-archívum)

A 14-es villamosnak komoly története van, még ha nem is ezen a számon járt mindig. A BURV (Budapest–Újpest–Rákospalotai Villamos Közúti Vasút Rt.) 1907-ben a MÁV istvántelki főműhelyéig szervezett hurokban közlekedő viszonylatot, C jelzéssel, ez változott 1939-ben 91-esre, majd 1955-ben 14-esre. Az újpesti lakótelep építésekor ezt a vonalat elbontották, a villamosokat autóbuszok váltották fel, a 14-es – a 12-es betétjárataként – eleinte a Nyugati pályaudvartól, majd az Élmunkás (Lehel) tértől idáig járt csupán. A metró – úgy tűnt – a kilencvenes évekre eléri Káposztásmegyert, ezért a 14-es esetleges hosszabbításával a tervek nem számoltak, ebben a formában a lassú elsorvadás, megszüntetés lett volna a sorsa.

Idáig járt a 14-es 1991–98 között

A nyolcvanas években azonban szép lassan elfogyott a pénz, habár a metrót még meghosszabbították Újpest-Központig (1990-ben adták át az Árpád hídtól idáig tartó szakaszt), de „amíg a folytatás elkészül”, a 14-es villamost közlekedtették Káposztásmegyerre. Az új vonal jellegzetessége volt az úgynevezett metrószakasz a Szilágyi út mentén, ahol az abban a korban szokásos beton zajvédő falak közt suhantak a Tatra szerelvények. Sőt, az 1983-tól folyamatosan épülő káposztásmegyeri lakótelep egyik utcája, a Járműtelep utca, is a talán soha meg nem épülő járműtelepről kapta a nevét. Az egyetlen változás az elmúlt évtizedekben a villamos 1998-as hosszabbítása a Megyeri útig.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek