Metrót a nappaliba!

Istvánfi Péter   ·   2013.03.16. 09:00
00

Mint az köztudott, Anglia a vasút, és egyben a vasútmánia hazája is. Utóbbi igények kieglégítésére több cég is forgalmaz vasúti videókat, az egyik legjelentősebb közülük a Video125 nevű cég. Népszerű videóik általában egy-egy vasútvonalat mutatnak be, a legtöbbször a vezető szemszögéből, ez kiegészül külső felvételekkel, és rengeteg szöveges információval. A korongok angol nyelvűek, a narráció tiszta, jól érthető és választékos, így akár nyelvtanuláshoz is ideális.

A londoni metró nagy részét már bejárták a készítők, a vonalankénti DVD-k ára 15-20 font körül mozog. A Central line az első megörökített vonalak között volt 1992-ben, nemrégiben elkészült az újabb filmje a vonalnak, így a készítők a régi változatot levették a kínálatból. Hogy az érdeklődők mégis hozzájussanak a régi felvételhez, elindítottak egy oldalt, ahonnan a régi filmeket lehet letölteni, természetesen pénzért.

A normál DVD-k árának mintegy felébe, 10 fontba (kb. 3500 Ft) kerülő letölthető verzió különlegessége, hogy a vonal felújítása előtt készült. Láthatóak rajta az azóta már kivont 60-as és 62-es szerelvények, valamint az 1994-ben bezárt Epping-Ongar szakasz is, ahol manapság egy magán-vasúttársaság közlekedik a korhű szerelvényeivel.

Kapcsolódó hírek