Mi lesz Elon Muskkal és mi lesz a Teslával?

Joó Ferenc   ·   2018.09.29. 19:00
musk-per-400

Perbe fogta a manhattani szövetségi bíróságon Elon Muskot, a Tesla vezérigazgatóját az Amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC), mert augusztus hetedikén azt tweetelte, hogy gondolkodik a Tesla részvényeinek felvásárlásán, részvényenként négyszázhúsz dolláros áron, amire a fedezete is biztosított. A bejelentés megrázta a Wall Streetet, mert a Tesla részvényei először szárnyalni, majd zuhanni kezdtek, mert a fedezetre vonatkozó bejelentés alaptalannak bizonyult.

Kiderült, hogy Musknak semmilyen szerződése nem volt a szükséges fedezetre, de még az ügylet fontos részleteit sem tárgyalta meg egyetlen potenciális pénzügyi partnerrel sem. Ráadásul három órán át többször is megtévesztő és félrevezető dolgokat tweetelt, ami miatt a részvényeseknek végül tetemes kára keletkezett. Ezzel Musk törvényt sértett, és ha semmi nem akadályozza, ezt a jövőben is képes megtenni, véli a SEC. Polgári peres eljárást indítottak a cég részvényesei is, arra hivatkozva, hogy az elnök-vezérigazgató Elon Musk félrevezette őket, és így tetemes anyagi veszteséget voltak kénytelenek elkönyvelni.

Elon Musk jelenleg a Tesla részvényeinek 19,8 százalékát birtokolja. Az összesen 170,6 millió Tesla-részvény nem saját tulajdonú 80,2 százalékának felvásárlásához több mint ötvenhétmilliárd dollár kellene legyen Musk bankszámláján, a valóságban azonban az üzletember és feltaláló teljes vagyona mindössze huszonegymilliárd dollár. A részvények értéke jelenleg kettőszázhetven USD körül mozog, tehát egyenként négyszázhúsz dollárért biztosan mindenki szívesen megvált volna tőlük.

Elon Musk augusztus 7-i csipogása a Twitteren

Csakhogy az ilyenkor szokásos negyedévi beszámolók helyett a Tesla részvényesei nem az eladásokról vagy beruházásokról kaptak hírt, hanem a 2003 óta elnök-vezérigazgatóként ténykedő Musk elleni per megindításáról. A SEC ráadásul egyértelművé tette, hogy a bírság mellett (aminek a mértéke akár ötvenmillió dollár is lehet, ami persze nem feltétlenül rendíti meg Musk büdzséjét) és annak érdekében, hogy a felelőtlen tettét ne ismételhesse meg, eltiltaná Muskot a részvénytársaságok vezetésétől. Márpedig az egyben azt is jelentené, hogy Elon Musknak búcsút kellene mondania a Teslának.

Mi történne, ha Muskot eltiltanák a cégétől? A részvények vélhetően huzamosabb ideig nagyon alacsony áron cserélnének gazdát. A Teslát vélhetően felvásárolná valamely csúcstechnológiával foglalkozó vállalat, mint az Apple vagy az Amazon, netalán egy másik, szintén elektromos autókat is készítő nagy autógyártó konszern (például Mercedes, BMW vagy Toyota), de lehet, hogy a General Motors is rászállna a Teslára csak azért, hogy utána bezárja a konkurenciát. 

Mindez azonban még a távoli jövő. A pereskedés még az Amerikai Egyesült Államokban is sokszor hónapokig, évekig tart. Mire a SEC vádaskodásának ilyen vagy olyan formában helyt adnak (ugyanis nagyon úgy tűnik, hogy valahol, valakiknek igencsak szúrja a szemét a Tesla alapítójának tevékenykedése), addigra Elon Musk akár még autógyárának jelenlegi gyártási és kiszállítási problémáit is megoldhatja, bár a SEC pere folyamatosan, mint Damoklész kardja, fog lebegni a feje fölött.

Az új autók kiszállításával mindössze annyi probléma akadt a Tesla háza táján, hogy nincs elég autószállító kamion, ami házhoz vinné a gyártószalagról legördült elektromos autókat, emiatt a megrendelések hónapokat késnek. Mindezek  kiküszöbölésére a Teslánál már maguk gyártanak autószállító félpótkocsikat.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek