Minden eddiginél több, hatvanezer európai fiatal vonatozhat ingyen jövőre

iho/vasút   ·   2021.10.14. 11:00
eu_vonat

Az ifjúság európai éve lesz 2022, ennek alkalmából az Európai Bizottság fiatalok tízezreinek teszi lehetővé a díjmentes vasúti utazást az EU-n belül.

A DiscoverEU elnevezésű programmal az Európai Unió lehetőséget akar nyújtani a fiataloknak arra, hogy megéljék az EU-n belüli szabad mozgás és utazás élményét, felfedezzék Európa sokszínűségét, megismerjék a „vén kontinens” kulturális örökségét és történelmét, valamint hogy Európa-szerte kapcsolatot teremtsenek emberekkel.

A jegyekre már jelentkezhetnek is a 2001. július 1-je és 2004. január 1-je között született EU-állampolgárok, a jelentkezési határidő október 26-a dél. A szerencsés kiválasztottak akár harminc napra is érvényes ingyenjegyekhez juthatnak, melyeket jövő márciustól lehet felhasználni. Az európai fiatalok nem először élhetnek a lehetőséggel: a DiscoverEU 2018. júniusi elindítása óta hetvenezren jutottak költségmentes utazáshoz, az első éven például 15 ezer, 2019-ben pedig több mint 14 ezer 500 fiatal szerezhetett ingyenjegyet.

Az Európai Bizottság alelnöke, Margaritis Schinas elmondta: az európai fiatalok az elmúlt tizennyolc hónap alatt a koronavírus-pandémia miatti lezárások és korlátozások miatt értékes időt és meghatározó pillanatokat áldoztak fel a valódi szolidaritás szellemében. Ennek ellensúlyozására most minden eddiginél több ingyenjegyet ajánl fel a Bizottság. A politikus még annál is több kezdeményezést ígér az Ifjúság évére, mint amit az Európai Bizottság bejelentett.

Az érdeklődők egyedül vagy legfeljebb ötfős csoportban jelentkezhetnek. A Covid-19-járvány miatt a jövő évi vasúti bérlettel történő utazás indulási dátuma az utolsó pillanatig módosítható. A DiscoverEU ezen körébe kivételesen azok a fiatalok is pályázhatnak, akik jogosultak voltak a 2020-as két körben való részvételre, melyeket végül a pandémia okán töröltek. A kiválasztottak minimum egy és maximum harminc napig utazhatnak ingyen az EU-n belül 2022. március 1-je és 2023. február 28-a között. A Brexit ellenére az Egyesült Királyság állampolgárai is részt vehetnek a jelenlegi körben – számol be a Rail Tech.

Jelentkezni ide kattintva lehet.

(Nyitókép: Európai Bizottság Twitter-oldala)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek