Mint Déva vára, olyan a hűvösvölgyi villamosvonal

iho   ·   2017.09.01. 08:45
00kicsi

Kerek három hónapig tartott a vágányzár a hűvösvölgyi villamosvonalon, ez az Ördög-árok támfalának javítására szánt idő volt. Emellett járulékos beruházásként a Nagyhíd és a Vadaskerti úti megálló között pályafelújítást végeztek, továbbá a hűvösvölgyi végállomási tartózkodót is tatarozni szándékoztak.

Lássuk a munkákat szépen sorjában: az Ördög-árok támfalát rendbe tették, az eddigi terméskő helyett egységes, sima betonfalat kapott az év nagy részében száraz, ám felhőszakadások alkalmával rettenetes munkára képes patak. Talán csak szépséghiba, hogy a munkaterület két végén ormótlan földhányások éktelenkednek. A mederben heverő betontömböknek akár fontos, hordalékmegfogó szerepe is lehetne, de hogy pontosan ez-e a céljuk, nem tudhatni. A hegyvidékről lehömpölygő áradatnak ugyanis nem szabad eltömnie az Akadémiától egészen a Dunáig tartó alagutat.

Új támfal az Ördög-árok partján. A képre kattintva galéria nyílik (Kemsei Zoltán felvételei)

Pályafelújítás is volt a Nagyhídtól felfelé, itt az elhasználódott faaljakat betonra cserélték, új sínszálakat új kapcsolószerekkel rögzítettek, mindez, azaz a kitermelt régi felépítmény depói még mindig láthatók a sínek mentén. Itt azonban a természet nem volt olyan kegyes az építőkhöz, mint az Ördög-ároknál: egy hirtelen jött felhőszakadás a vadonatúj pályára mosta a talajt, itt rézsűmegerősítést végeznek, a Széll Kálmán tér felé kitűzött, legfeljebb tíz kilométer per órás sebességet megengedő lassújel mellett. Még szerencse, hogy csak egy megállón keresztül, a Vadaskerti úttól a Nagyhídig tart a csigamenet.

Emiatt van egymegállónyi lassújel

Amire viszont sem időjárási, sem pedig vízrajzi magyarázat nincs, az a hűvösvölgyi végállomás tartózkodójának elhúzódó felújítása. Az ódon hangulatú faépületben elköltött kávé vagy hűsítő, nem is beszélve a mosdó adta szolgáltatásokról, egyelőre a jövő zenéje, munkatársunk ottjártakor még javában dolgoztak az épület belsején, a járművezetők pedig egy – nyáron meleg, télen hideg – ideiglenes konténerben kénytelenek eltölteni a nekik járó pihenőidőt.

A felújítás alatt álló tartózkodóépület és az ideiglenes konténer Hűvösvölgyben

Portálunk megkérdezte a BKV-t a munkák jelen állásáról, valamint az elhúzódás okairól, ám egyelőre nem kaptunk választ.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Közlekedésfejlesztés Smart City

Gyerünk a rakpartra le!

BKK/iho   ·   2024.03.28. 19:20

Az ünnepi hosszú hétvégén, március 29-én reggeltől április 1-jén estig ismét megnyílik a Pesti alsó rakpart a mozogni és kikapcsolódni vágyók előtt a Margit híd és az Erzsébet híd közelében lévő Irányi utcai lehajtó között.