Miskolcon fenntartják a szmogriadót

MTI   ·   2011.11.09. 13:19

Vác jegyzője a múlt hét közepén megtiltotta az avar és a kerti hulladékok nyílt téri égetését, továbbá azt kérte a Pest megyei város lakóitól, hogy mérsékeljék, illetve mellőzzék a személyautók használatát, és lehetőség szerint csak minimális mértékben használják a szén- és a fatüzelésű berendezéseket.

A borsodi megyeszékhelyen, Miskolcon nőtt a szálló por (PM10) koncentrációja, emiatt továbbra is érvényben van a szmogriadó tájékoztatási fokozata - tájékoztatta Dobos Tímea, a polgármesteri hivatal szóvivője szerdán az MTI-t.

Miskolcon a Búza téren és a Lavotta utcában üzemelő automatikus mérőállomás adatai szerint továbbra is a köbméterenkénti 100 mikrogramm közelében van a szálló por mennyisége a levegőben - közölte a szóvivő.

A város polgármestere továbbra is arra kéri a miskolciakat, hogy mellőzzék a személygépjárművek, főként a dízelüzeműek használatát, utazzanak villamossal, autóbusszal, mérsékeljék a szén-, a fa- és az olajtüzelésű fűtőberendezések használatát, valamint függesszék fel a porkibocsátással járó tevékenységeket. Az avar és kerti hulladékok égetése továbbra is tilos a városban. Miskolcon október 31-én rendelték el a szmogriadó tájékoztatási, november 5-én pedig a riasztási fokozatát, ez utóbbit hétfőn szüntették meg.

Az Országos Környezet-egészségügyi Intézet (OKI) legfrissebb adatai szerint a levegő jelenleg két településen számít veszélyesnek: Nyíregyházán és a borsodi Sajószentpéteren. A térképen a két települést piros színnel jelölik; ezeken a helyeken a szálló por köbméterenkénti mennyisége meghaladja a 100 mikrogrammot.

Négy kelet-magyarországi település levegője számít egészségtelennek; narancssárga jelöléssel szerepel Putnok, Kazincbarcika, Miskolc és Oszlár, itt a szálló por köbméterenkénti mennyisége 75 és 100 mikrogramm között van.
Az önkormányzatok a narancssárgával és a pirossal jelölt szint alapján rendelhetik el a szmogriadó tájékoztatási, illetve riasztási fokozatát. Nyíregyházán a szerdai nappal ismét elrendelték a szmogriadó riasztási fokozatát. Budapesten már a tájékoztatási fokozat sincs érvényben.

Kapcsolódó hírek