MLSZKSZ: hagyományteremtő konferencia

iho   ·   2015.05.13. 11:15
00kicsi

Az állami és a civil szféra logisztikai képességeinek jobb megismerése és hatékonyabb együttműködése céljából a Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetsége (MLSZKSZ) és a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (BM OKF) szakmai konferenciát szervezett. Az elmúlt években Magyarországon több olyan természeti katasztrófa, a szélsőséges időjárási helyzetből bekövetkező esemény történt, amelyek kezelésére teljesen új alapokra kellett helyezni az ország katasztrófavédelmi logisztikai biztosításának rendszerét. Az új kihívásokra adandó válaszok az állami és civil erőforrások együttes és hatékony alkalmazását igényelték, és az előadó szakértők szerint fogják igényelni a jövőben. A konferencia a maga nemében újdonság és egyben hiánypótló, mert korábban ebben a témában ilyen jellegű szakmai eszmecserét nem rendeztek.

Fülöp Zsolt, az MLSZKSZ elnöke<br>(forrás: MLSZKSZ)

Az eseményen a BM OKF szakértői bemutatták a katasztrófavédelem új működési rendszerét, ezen belül ismertették a katasztrófavédelemhez kapcsolódó logisztikai kihívásokra adott válaszokat, valamint az állam és a civil szféra együttműködésének eddigi tapasztalatait. Az előadók kitértek a legfontosabb polgári védelmi és iparbiztonsági kérdésekre, kihívásokra, illetve tájékoztatást adtak a további fejlesztési lehetőségekről. A rendezvény második szekciójában a honvédségi, rendőrségi és büntetés-végrehajtási szervezetek képviselői ismertették a hatóság és a civil oldal különböző szereplőinek összehangolt együttműködését. Az elhangzott pozitív gyakorlati tapasztalatok mellett az előadók kitértek a fejlesztési irányokra is. A konferencia harmadik szekciójában a civil oldal szereplői mutatták be gyakorlati példákon keresztül azt, hogy a hazai vállalkozások ipari gyártási képességének, az ország védelmi rendszerbe kapcsolásával, biztosításával és fenntartásával hosszútávon jól szervezett, kiszámítható és biztonságos rendszer üzemeltethető.

– A hatóságok jelenleg is igénybe vesznek kisebb-nagyobb mértékben civil oldali képességeket és megoldásokat a logisztika és ipari termelés területéről az ország katasztrófavédelmi képességeinek biztosítása érdekében – mondta el Fülöp Zsolt, az MLSZKSZ elnöke. – A konferencián folytatott szakmai párbeszéd rávilágított arra, hogy ezt a fajta együttműködést tovább lehetne szélesíteni más területeken is a jövőben. Külföldön, ilyen jellegű együttműködésekre nagyon sok jól működő példa van, hiszen a civil oldali jó megoldásokat kiválóan lehet hasznosítani a hivatásos oldalon is, érdemi hatékonyság és eredményesség növelése mellett.

Tollár Tibor, tűzoltó vezérőrnagy, főigazgató, OKF

Ez a rendezvény újabb fontos mérföldköve annak a Közép-Európában példa nélküli együttműködésnek, amely a civil logisztikai szolgáltatók és a katasztrófavédők között 2012 októberében kezdődött az MLSZKSZ kezdeményezésére. Az együttműködés keretében a BM OKF civil logisztikai központok bevonásával lát el olyan logisztikai feladatokat, amelyek folyamatos biztosítása a BM OKF számára aránytalanul magas költséget jelentene, mert olyan kapacitásokat és erőforrásokat kötne le, amelyek így más feladatra nem használhatók. A logisztikai szolgáltató cégek pedig ezeket a feladatokat az elvárt rendelkezésre állási és szolgáltatási színvonalon egyszerűbben és gazdaságosabban tudják megoldani. Ilyen feladatok például a raktárak fenntartása, az úgynevezett minősített időszakok védekezési feladataihoz szükséges megyei induló készleteken felüli eszközök- és készletek (gumicsizma, homokzsák, védőkesztyű, aggregátor, tábori ágy) tárolása, illetve az ezek mozgatását lehetővé tevő szállítókapacitás fenntartása.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Utazzon velünk!

Az első világháborús olasz front déli szakaszát felkereső Isonzó Expressz emlékvonatra jelentkezzen a MÁV Nosztalgia Kft.-nél!

Kapcsolódó hírek