Mobilhálózattal készül a Csalagút az olimpiára

iho/vasút   ·   2012.03.08. 09:30

Csaknem húszmillióan utaznak évente az Angliát Franciaországgal összekötő alagúton az autószállító, illetve nagysebességű vonatokon. Nekik eddig mobiltelefon és internet nélkül kellett átvészelni az 53 kilométeres föld alatti utat. Az alagút üzemeltetője, az Eurotunnel 2G és 3G vezeték nélküli hálózat kiépítésével készül az idei londoni olimpiára – írja a European Railway Review.

A március 6-án aláírt szerződés értelmében a mobilhálózat kiépítéséhez szükséges hardvereket az Alcatel-Lucent szállítja, míg a mobilszolgáltatást a Bouygues Telecom, az Orange SFR és a Free fogja garantálni.

A közhasználatú GSM-hálózat kiépítését könnyíti, hogy az alagútban ezekben a hónapokban telepítik a vasúti jelfeladáshoz és a magasabb szintű ETCS elindításához szükséges GSM-R rendszert. A GSM-R a megszokott adatátviteli technológia továbbfejlesztett változata, amely megbízhatóságának és a beépített redundanciáknak köszönhetően alkalmas vasúti biztosítóberendezési feladatok ellátására.

„Az Eurotunnel biztos benne, hogy a tenger alatti mobilkommunikáció rengeteg ügyfél számára attrakciót fog jelenteni” – mondta a társaság vezérigazgatója, Jacques Gounon.

A 2012-es nyári olimpiai játékok idején több millió szurkoló, sportoló, sportdiplomata és üzletember érkezik majd a szigetországba. Elszállításuk komoly kihívást és hosszabb távú piacszerzési lehetőséget jelent a Csalagút operátorai számára.

Kapcsolódó hírek