Mobilitási Pontokat hoztak létre Újbudán

iho/zöldút   ·   2020.06.28. 12:00
400px_mobilitasi_pont

A Mobilitási Pontok olyan helyszínek, ahol kerékpárkölcsönző, elektromos roller-, és robogómegosztó, valamint autómegosztó-rendszerek szolgáltatásait vehetik igénybe a fővárosban közlekedők. Ezek a mikromobilitási eszközök környezetkímélő formában nyújtanak segítséget jellemzően rövid távú utazásokhoz, a saját autó használatát helyettesítve. A hálózat létrehozásának a környezetvédelmi szempontok mellett az is célja, hogy kiegészítse a hagyományos közlekedési eszközöket, azaz lehetőséget biztosítson a különböző közlekedési módok kombinálására és az ezzel kapcsolatos tapasztalatszerzésre.

Budapest közgyűlése Újbuda önkormányzatának jóváhagyásával négy újbudai helyszínen alakítottak ki kísérleti Mobilitási Pontot:

  • a Szent Gellért téren,
  • az Egry József utcában,
  • a Magyar tudósok körútján, és
  • az Infopark villamos megállónál.

(fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Ezeken a helyszíneken folyamatos méréseket végeznek a projekt szakemberei, amivel segítséget nyújtanak a budapesti közösségi közlekedési szolgáltatási csomag fejlesztéséhez. A Mobilitási Pont hálózat tesztidőszakának tavaszi indítását a koronavírus-járvány jelentősen hátráltatta, azonban az őszi időszak értékes eredményekkel, tapasztalatokkal szolgálhat.

A fővárosi önkormányzat, a Budapesti Közlekedési Központ és a Közlekedéstudományi Intézet partnerként vesznek részt a 2017-ben indult hároméves, Európai Unió Horizont 2020 keretprogramja által finanszírozott Cities-4-People, Városok az emberekért című kutatás-fejlesztési-innovációs projektben. A projekt célja, hogy közösségi tervezésen keresztül emberközpontú közlekedési fejlesztéseket támogasson a városi közlekedésben érintett szereplők – lakosság, szállítmányozók – igényeinek figyelembevételével. A projekt öt európai város – Trikala, Hamburg, Oxford, Isztambul – Üsküdar, és Budapest – helyi, kerületi szintű közlekedéssel kapcsolatos kihívását kívánja megoldani tesztbeavatkozások tervezésével, megvalósításával és értékelésével. A projekt budapesti célterülete a Duna-part Margit híd és Műegyetem rakpart közötti budai szakasza.

A Szent Gellért téri mobilitási pont tavaly májustól egy hónapon át üzemelt tesztjelleggel. Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő akkor még Szalay-Bobrovniczky Alexandraként és főpolgármester-helyettesként adta át, és még a korábbi BKK-vezérigazgató, Varga Ivett is beszélt arról, gondolkodnak ilyenek kialakításán.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek