Módosítaná a 15-ös busz vonalát a BKK

iho   ·   2013.07.04. 16:25

A BKK közlése szerint indokolttá vált a 15-ös autóbusz útvonalának felülvizsgálata és módosítása. A IX. kerületi önkormányzat arra kérte a társaságot, hogy a Ráday utca gyalogos zónájának erősítése érdekében az átmenő közúti forgalom mellett az autóbuszok közlekedését is szüntesse meg.

A 15-ös busz útvonalának módosítása kapcsán két tervet közölt a BKK. A jelenlegihez képest a 15-ös naponta, meghosszabbított menetidővel a Gyöngyösi utca megállóhelyig közlekedne, déli végállomása az első változat szerint a Boráros tér, egy alternatív megoldás esetében a Kálvin tér lenne. Ezzel együtt a 115-ös és a 133-as viszonylatokat megszűntetnék.

Az első változat szerint a járat útvonala a Kálvin térig nem változna, onnantól az Üllői út– Kinizsi utca–Közraktár utca útvonalon érné el a Boráros teret, ahol az eddigivel ellentétben a 2-es villamos melletti végállomáson állna meg. Az útvonal ellenkező irányban változatlan maradna. A második változat a forgalomcsillapítás kiterjesztése esetén lépne életbe, eszerint a járat a Fővám tér–Vámház körút–Kálvin tér–Múzeum körút útvonalon fordulna vissza.

Függetlenül attól, hogy melyik változat valósul meg, új megállóhelyek létesülnek a Marina part jobb kiszolgálása érdekében a Cserhalom utca–Csavargyár utca térségében és a Dagály strandnál, továbbá a déli szakaszon a Közraktár utcánál, valamint a Zsil utcánál.

A 15-ös autóbuszok általában 5.30 és 21.30 óra között járánának, hétvégén körülbelül 1 órával később indulna az első járat. A járatok csúcsidőszakban 12-15, egyéb időszakokban 15-20 percenként követnék egymást.

A 79-es trolibuszvonal Révész utcai meghosszabbítása kapcsán a XIII. kerületi önkormányzat részéről felmerült a Viza utca–Párkány utca–Pannónia utca vonalvezetés is, amelyet a trolik korlátozott önjáróképessége miatt egyelőre nem lehet megvalósítani. A BKK szerint esetlegesen a 15-ös busz fel tudná tárni a szóban forgó útvonalat, ahol két megálló létesítésével tovább javulna a lakótelep kiszolgálása. Az ügyekben várják az utasok véleményét is, amelyeket a társaság honlapján keresztül lehet eljuttatni az illetékeseknek.

A 15-ös busz két lehetséges útvonala<br>(forrás: bkk.hu)

Kapcsolódó hírek