Moszkva nem aprózza el a metróépítést

iho   ·   2013.08.16. 11:30
1024px-81-741-e_kk

Moszkva főpolgármestere, Szergej Szobjanin bejelentette, 150 kilométernyi metró építését, valamint 79 új állomás létesítését tervezik. A moszkvai hálózat jelenleg 301,2 kilométer hosszú, a további bővítéssel a közlekedési problémákat gyakorlatilag megoldanák a városban – véli a polgármester.

A moskau.ru arról ír, hogy a tervek szerint öt éven belül megépülne a Szavjolovszkaja–Dinamo–Polescsajevszkaja–Győzelem park közötti vonal. A vonalak közötti kapcsolatok, átszállási lehetőségek bővülése komoly előrelépést jelentene a nagyváros közlekedésében.

Az északi bővítés tervei. A halvány csíkok jelölik a még meg nem épült vonalakat<br>(forrás: urbanrail.net)

Eddig mintegy 100 kilométernyi metró megépítésére írtak ki pályázatot. Az eddigi számítások szerint 80 kilométernyi új pálya körülbelül 14 milliárd euróba kerülne.

Kérdéses az is, hogy ki lesz a beruházások kivitelezője. A The Moscow Times arról számolt be, hogy a pályázaton nagy eséllyel indul Moszkva építőipari cége, a Moszinzsprojekt, de várhatóan szintén indulhat a tenderen a Moszmetrosztroj, a Moszt és a Sztrojgazkonzulting is.

Régi és új Alexandrovskiy Sad állomáson<br>(fotó: Wikipedia)

Az orosz főváros vezetése összesen akár egy trillió rubelt is ráköltene a metró bővítésére, ez azt jelentené, hogy 2020-ig a 150 kilométernyi vonal mellett kilenc vontatási telepet is felhúznának.

A város déli felén futó és tervezett vonalak<br>(forrás: urbanrail.net)

Moszkva metróhálózata a második legsűrűbb a világon, hossza mintegy 300 kilométer. Az első vonalat még 1935-ben Sztálin uralma alatt adták át.

A linkre kattintva megtekinthetik Moszkva teljes metróhálózatát ábrázoló térképet, amelyen szerepelnek a tervezett vonalak is.

Kapcsolódó hírek