Műanyagból útpanelt

Kiss Bertalan   ·   2021.11.18. 12:00
plasticroad_05

Kétségbeesve keresi az emberiség, mit is kezdhetne a mindent elárasztó műanyag hulladékokkal. Egy merőben új megoldás és valószínűleg kisebb környezeti terheléssel járó útépítési módszer is napvilágot látott, igaz, egyelőre kísérleti jelleggel.

A hollandiai VolkerWessel csoporthoz tartozó KWS cég egy elsőre meghökkentő megoldással állt elő: bizonyos, szétválogatott és bedarált műanyaghulladékokból előgyártott útpanelekkel kívánják meggyorsítani és környezetbarátabbá tenni az útépítés technológiáját. A nagy szilárdságú, belül üreges, de bordás merevetítésű konstrukció szintén igényel bizonyos terepelőkészítést és útalap-kidolgozást, azonban a masszív betonréteg és aszfaltozás megspórolható lenne az új módszerrel, és a műanyaghulladékok problémájára szintén bizonyos megoldást jelenthetne.

Igaz, egyelőre még csak kerékpárút és mellékutca útpályát készítették el, kísérleti jelleggel, de akár országutak vagy gyorsforgalmi utak kialakítására is lehetőség lenne a mérnökök szerint. Az igazi előny főleg városban mutatkozna meg: a rövid építési időben vagy a sérült útszakasz gyors cseréjében, míg az üreges szerkezet bizonyos közművek elhelyezésére is lehetőséget kínál. A közművek karbantartása, javítása akár egy-egy közműfedél felnyitásával, útfelbontások nélkül, esetleg egy-egy pályaelem kiemelésével szintén kivitelezhető lenne.

Egy elképzelés és az első gyakorlati megvalósulás

Nem kellene a környezetre nagy terhelést jelentő cement, beton és aszfalt alkalmazása, a hulladék-újrahasznosítás környezeti terhelése nagyságrendekkel kisebb lehetne, nem beszélve a kevesebb munkagép alkalmazásáról, a teljes kivitelezési költségről. Igaz, még vannak biztonsági és környezetvédelmi kérdések, mint például az úgynevezett kopóréteg tapadási tényezője, az időjárás függvényében és annak élettartama. És valljuk be, minden bizonnyal itt is keletkeznek majd mikroműanyagok a rendeltetésszerű kopásból, amit elvisz az esővíz vagy elfúj a szél.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek