Műfűnek gondolta a gyepet a buszsofőr, ezért hajtott rá – tévedett

Garai Szakács László   ·   2014.09.09. 07:45
vpotlo0

Elsőként számoltunk be arról, szombat hajnalban egy Ikarus 435-ös Kőbányán a villamos füves pályájára „tévedt”. Azonnal megkérdeztük valamennyi illetékest, a BKK és a rendőrség még vasárnap válaszolt. Megkaptuk a BKV hivatalos válaszát is, amelyből kiderül, mi, miért, hogyan történt. Szó szerint idézzük:

(fotó: Hitka Géza Facebook-oldala)

„2014. 09. 06-án reggel 4 óra 40 perckor, a 28-as villamos pótlására – egy baleset kapcsán a helyszínelés idejére a rendőrség a villamospályát és a Kőrösi Csoma Sándor út két forgalmi sávját lezárta – autóbuszt csoportosítottunk át. A záráskor a rendőrség a pótlóbuszunkat a szembe irányú forgalmi sávba terelte, ami ekkor a füvesített villamospályára hajtott, és ott elakadt. A busz a frissen telepített füvet, és az automata locsolórendszert megrongálta. A járműben nem keletkezett kár.

Az esettel kapcsolatban vizsgálatot kezdeményeztünk, amely során kiderült: a járművezető, amikor a szembe irányú forgalmi sávból sorolt vissza a menetirány szerint helyes oldalra, nem a megfelelő forgalmi sávba, hanem a villamos pályára kanyarodott. Amint érzékelte, hogy a jármű kerekei megsüllyednek azonnal fékezett és megállt. Elismerte, hogy hibát követett el, amikor a villamospályára hajtott, azonban amikor észrevette tévedését, már nem tudott mit tenni. Mentségéül két dolgot hozott fel:

Az esetet megelőző útszakaszon az utasok a villamosmegállókban várakoztak, és így a pótlóbusz megállójában nehezen tudott utascserét folytatni (élőszóval tájékoztatta az utasokat, akik kapkodva rohantak át egyik megállóból a másikba). Ezt elkerülendő szeretett volna a következő villamosmegállóba beállni, és erre a legegyszerűbb mód az volt, hogy a villamossínekre hajt. A frissen telepített, szabályosra nyírt füvet műfűnek nézte. Azt hitte, hogy a betonpanelokra helyezett műfűre halad rá, amely elbírja a járművet.”

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek