Muzeális és modellvasutak találkoztak Pozsonyban

iho/vasút   ·   2024.05.31. 13:30
310_433_pozsony

A Nemzetközi Vasúti Kulturális és Szabadidős Szövetség (FISAIC) Muzeális és Modellvasutak Műszaki Bizottságának éves gyűlését követően vasútmodell-kiállítást szemlélhettek meg az érdeklődők.

A muzeális vasutak és a vasútmodellezés szimbolikus összekapcsolásaként a szlovák közlekedési múzeumban zajlott a rendezvény a napokban, melyen a hazai vasutasokon kívül Belgiumból, Csehországból, Franciaországból, Magyarországról, Németországból és Spanyolországból képviseltették magukat. A nyitóünnepségen a Szlovák Vasút (ŽSR) képviselői is tiszteletüket tették.

A múzeum éjszakája keretében a FISAIC történészeinek és modellezőinek egy része egy H0 (1:87) méretarányú, interoperábilis, moduláris modellvasúti terepasztalt is létrehozott, mely 58 egyvágányú modulból állt, összesen majdnem negyvenméternyi pályával. Mivel a modulok összekapcsolhatók, így át lehet jutni egyikről a másikra, a számos európai vasúttársaságot bemutató modellszerelvények Európa több táján haladhattak végig.

A moduláris terepasztal egyik junior modulja (kép forrása: FISAIC / MOROP)

A junior modult a Francia Vasutasok Francia Művészeti és Szellemi Szakszervezete (UAICF) huszonegy éve találta ki és vezette be azzal a céllal, hogy a fiatalokat bevonja a vasútmodellezés világába. A FISAIC ilyen tematikájú tevékenységeit eredetileg a német BSW, a cseh ČD és a francia UAICF kezdte el, idővel viszont más társaságok és országok is csatlakoztak, például a lettek, a magyarok és a spanyolok is elhozták saját moduljaikat. A junior modulok bemutatják a FISAIC teljes támogatását a fiatalok felé és munkáját velük, valamint a vasúti közösségekben való részvételüket, melyet már tizenhat éve használnak az együttműködés elősegítésére.

Szakmai bizottsági ülésre is sor került, ahol elsőként beszélték meg hivatalosan a FISAIC és a Vasútmodellezők és Vasútbarátok Európai Szövetsége (MOROP) közötti együttműködés részleteit a junior modulok népszerűsítése érdekében. A MOROP jelenleg tizenkilenc nemzeti szervezetet fog össze, több mint harmincezer taggal Európa tizenhat országából, a szövetség fő célja az úgynevezett európai modellvasúti normák (NEM) kidolgozása és megújítása. Mindkét szervezet folytatni fogja a megbeszéléseket egy junior modulszabvány kidolgozása érdekében.

A kísérőrendezvények fénypontjának a pozsonyi Szlovák Köztársaság Vasúti Múzeumának meglátogatása számított, ahol számos gőzmozdony található. Ezt követően a ŽSR városnéző túrát tartott az óvárosban, többek között a pozsonyi vár meglátogatásával.

A FISAIC 2016. december 1-jén írt alá egyetértési megállapodást a Nemzetközi Vasútegylettel (UIC). Az 1952-ben Strasbourgban alapított szervezet célja, hogy elősegítse és támogassa a vasutasok szabadidős kulturális tevékenységét – legyenek bármilyen nemzetiségűek –, kapcsolatokat alakítson ki az országos egyesületek és szakszervezetek kreatív vasutasai között kulturális rendezvények szervezése érdekében, valamint hozzájáruljon a kulturális megértés és tevékenységek fejlesztéséhez.

(Nyitóképünkön a ŽSR 1896-ban a Mávag által gyártott, 310,433 pályaszámű gőzmozdonya. Kép forrása: FISAIC)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek