Nagy adag hazai gyártású villamos mozdonyt vesz a PKP Cargo

iho/vasút   ·   2019.09.19. 15:00
400px_pkpcargo_dragon

A lengyel nemzeti vasúttársaság teherfuvarozási ága, a PKP Cargo tavaly ősszel jelentetett meg ajánlatkérést egy-, két- és többáramnemű, négy- vagy hattengelyes villamos mozdonyok beszerzését illetően, konkrét darabszám meghatározása nélkül. A jelentkezők közül a Newag bizonyult a legmegfelelőbbnek, ezzel történetének legnagyobb megrendelését könyvelheti el a hazai gyártó. Az 518,9 millió złoty, vagyis körülbelül harminchét és fél milliárd forint értékű üzlet értelmében huszonnégy kétáramnemű (három kilovoltos egyenáramról és huszonöt kilovolt ötven hertzes váltakozó áramról is üzemelő), valamint hét szintén kétáramnemű, de kiegészítő dízelmotorral is ellátott Dragon 2-est vásárolnak. Előbbi gépeket két adagban, 2021 és 2022 során adja majd át a Newag, a last mile-os mozdonyokat viszont már idén év végéig átveheti a PKP Cargo. A gépek Lengyelországon kívül csehországi és szlovákiai közlekedési engedéllyel fognak rendelkezni.

Tavaly már vett a PKP Cargo három Dragon 2-est, a következő három év során újabb harmincegy fog érkezni (kép forrása: Railway Gazette)

A hattengelyes, E6ACTa gyári sorozatú Dragon 2-est alapvetően nehéz tehervonatok továbbítására hozta létre a Newag. A típus a százkilenc tonnás tömeg, a kerékperdülésvédelem, a hat hajtott tengely és az ötezer kilowatt teljesítmény okán jelentős vonóerőre képes, ezért 4500 tonnás szerelvényeket is továbbíthat. A Dragon 2 a PKP Cargo által jelenleg használt villanygépekhez képest akár ötven százalékkal kevesebb energiát használ fel. A 2014-es európai interoperabilitási műszaki specifikációknak (TSI) eleget tevő mozdonytípus szilícium-karbid (SiC) vontatási átalakítói nagy külső hőmérséklet mellett is garantálják a megbízhatóságot, továbbá halkabb működést tesznek lehetővé. A mozdonyokra feltelepítik a kettes szintű egységes európai vonatbefolyásolási rendszert (ETCS Level 2) is – jelenti az International Railway Journal.

A vasúttársaság tavaly júniusban már vásárolt három Dragon 2-est 45,3 millió złotyért (3,4 milliárd forintért). Az üzlettel több mint harminc évet követően vásárolt lengyelországi gyártású hattengelyes mozdonyt a PKP.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek