Nagy esők jönnek és elindulok – Republicot játszik a felújított 67-es út

iho/közút   ·   2017.03.17. 21:15
67-es_ut_cipo0

A 33,2 kilométer hosszúságú gyorsúti szakasz a felújítás keretében kétszer két sávosra bővül, továbbá tizenkét csomópont is kiépül: három szintbeni, három különszintű csomópont, négy különszintű átvezetés, valamint három fel- és/vagy lehajtást biztosító útszakasz. Mernyeszentmiklós és Somogybabod település között a gyorsúttal párhuzamosan új összekötő út, illetve a gyorsúttal párhuzamosan a lassújármű és kerékpáros forgalom számára burkolt szervizút készül. A mezőgazdasági művelésű területek megközelítésére földutakat hoznak létre. A fejlesztés a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízásából hatvanmilliárd forintból, európai uniós és magyar források felhasználásával valósul meg. Az építkezés kivitelezője a STRABAG Építő Kft-ből, a STRABAG AG-ból és a SOLTÚT Kft-ből álló S+S R67 Konzorcium.

A megújuló 67-es út Kaposvár felé vezető szakaszán akusztikus aszfaltot terítenek le, ami a Republic ikonikus 67-es útját játssza majd (forrás: NIF)

A 67-es főút fejlesztésének legnagyobb érdekessége, hogy a Kaposvár felé vezető szakaszon úgynevezett akusztikus aszfaltot hoznak létre, ilyen Magyarországon és Kelet-Európában először valósul meg. Az akusztikus vagy zenélő aszfalt speciális technológiával készül: ugyanolyan aszfaltot terítenek le, mint bármely másik útszakaszon, azonban a felületet egy gyémántvágóval bemetszik keresztirányban. Amikor az autós ráhajt az útra, az zenei hangokat bocsát ki. A hang magassága a barázda mélységétől és egymáshoz viszonyított távolságától függ. Lényegében az aszfaltba vésett mélyedések jelentik a kottát, a gumiabroncs a gitár húrja, az autó karosszériája pedig maga a hangszer. A keréknyomnyi vagy teljes sávon elterülő „bitumen kotta” stílszerűen a Republic ikonikus dalát, a 67-es út című slágert „játssza” majd.

A formabontó aszfaltrész a tervek szerint 2019-re készül el. A fejlesztést követően gyorsforgalmi úton lehet majd közlekedni Kaposvártól az M7-es autópályáig.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek