Naptárak a régi Erdély és Magyarország közlekedéséről

iho   ·   2014.02.07. 17:27
00

A 2014-es Erdély Anno naptár amellett, hogy egy többszörösére felnagyított, 1916-os lappal a régi nagyváradi pályaudvarra is elrepít minket, más csemegét is tartogat. Egy 1910-es képes levelezőlapon ugyanis egy hajókeresztelő ünnepséget láthatunk, amely a Kazán-szorosban, magán a gőzösön lett megörökítve, ráadásul épp a Babagáj-szikla előtt. Ez a szépen megkomponált, amúgy meglehetősen ritka felvétel is mutatja, hogy mennyire tudtak élni akkoriban a régiek, négy évvel a világháború kitörése előtt.

A Nagy Magyarország Anno-ban egy 1914-es lapon köszön vissza Budapest azóta meglehetősen átalakult tömegközlekedése, amikor a régi Nemzeti Színház mögött a villamosok még jól megfértek a lovas kocsikkal, de egy 101 éves debreceni színezett képen is hasonló felállással találkozhatunk. A hajózás ebben a naptárban is feltűnik: egy 104-éves lap Fiume zsúfolt kikötőjéről mesél, a Deutschland nevű kétkéményes, lapátkerekes gőzös pedig Pozsony előtt lett lencsevégre kapva. Ezek a régi képeslapok szeletei a múltunknak, valódi dokumentumértékkel bírnak, mivel nem csak a két világháború, de az igénytelenség is sokat rombolt az utóbbi évtizedekben. Ezt példázza az a fotográfia, ami az 1960-as években elbontott nagybecskereki Erzsébet-hídról készült még 1916-ban. Sok szép magyar híd jutott erre a sorsra a szétforgácsolt hazában. 2014-es Erdély Anno és Nagy Magyarország Anno-t Balázs D. Attila, az Erdély Anno 1895-1944 album írója jegyzi, aki régi képeslap gyűjteményének eddig ismeretlen példányait szerkesztette ebbe a két kalendáriumba.

A vadonatúj Közlekedés Anno és most naptár Budapest régi és újkori járgányait mutatja be fotómontázsokban, vagyis egyazon képen láthatunk a Nyugati-pályaudvar előtt régi villamost az új Combinóval, és így tovább.

A naptárak megtalálhatóak féláron a könyvesboltokban és a papír-írószer üzletekben, valamint a www.szazszorkep.hu-n.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek