Négy és fél kilométernyi vasúti légvezetéket loptak, a tartóoszlopok egy részét a sínekre döntötték

MTI/iho   ·   2024.03.12. 12:20
Szigetelt, kötegelt légvezeték

Jelentős értékre elkövetett lopás és a közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény miatt őrizetbe vettek három nógrádszakáli férfit, akik ellopták a Nógrádszakál és Litke közötti vasúti légvezetéket, amivel húszmillió forint lopási és másfélmillió forint rongálási kárt okoztak.

Ellopták a 78-as számú vasútvonalon, Nógrádszakál és Litke közötti nyílt vasúti pályaszakasz mellett húzódó, négy és fél kilométer hosszú légvezetéket. A tájékoztatás szerint a tolvajok a vezeték fa tartóoszlopait – harmincnyolcat! – láncfűrésszel kivágták, és a kidöntött póznákról levágták a vezetéket. Ezzel az elkövetők húszmillió forint lopási és 1,5 millió forint rongálási kár okoztak. Azzal nem számoltak, hogy a kivágott oszlopok egy része a sínekre dől, amely így veszélyeztette a vonatok biztonságos közlekedését, továbbá a nyílt vonali sorompókezelő elérhetetlenné vált, így őt nem lehetett értesíteni a vonatok érkezéséről.

A szécsényi nyomozók március 6-án nógrádszakáli lakásukon fogták el a 26, 29 és 34 éves férfiakat, akik kihallgatásukon a bűncselekményeket elismerték. Vallomásuk szerint február 29-én pénzszerzési szándékkal először az oszlopra mászva kezdték el lecsipkedni a légvezetéket, de a fárasztó és lassú módszer helyett másnap inkább a faoszlopok kivágása mellett döntöttek. Így is másfél napig tartott a lopás, 15 alkalommal fordultak az autóval, amíg elszállították egyikük házához a vezetékeket, amelyekről leégették a szigetelést, és szelektálták a réz, alumínium és acél összetevőket. A rendőrség a vezeték egy részét lefoglalta, az elkövetőket őrizetbe vették, egyúttal kezdeményezték letartóztatásukat.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek