Nehéz hét előtt Európa légi közlekedése

iho   ·   2014.01.23. 10:00
cim3

Mint arról beszámoltunk, két európai irányító szervezet, az ATCEUC (Air Traffic Controllers European Unions Coordination) és az Európai Közlekedési Dolgozók Szövetsége (ETF) néhány napja január 29-re és 30-ra hirdetett munkabeszüntetést, tiltakozva az Európai Bizottság SES, azaz Egységes Európai Égbolt programja ellen, ami a kontinens feletti légtérszerkezet egyszerűsítését tűzte ki célul, de ami az érintettek szerint a nemzeti irányító központok egy részének felszámolását, bezárását, és ezzel munkahelyek elvesztését jelentheti.

A friss hírek szerint két francia szervezet most külön sztrájkot hirdetett január 27-től 31-ig, vagyis  gyakorlatilag a jövő hét összes munkanapjára. 29-én egyórás szolidaritási munkabeszüntetést tervez a német Gewerkschaft der Flugsicherung (GdF) is.

A francia légiforgalmi irányítók kemény ellenállása az európai légtér töredezettségét megszüntetni kívánó SES ellen már tavaly októberben is megmutatkozott, amikor az irányítók európai ernyőszervezetei az újabb tárgyalási forduló reményében lefújták az egész kontinensre kiterjedő akciót, a franciák azonban megtartották a magukét.

Ha a szakszervezetek beváltják fenyegetéseiket, akkor az európai légi közlekedés nem csak a korábban meghirdetett két napra, hanem gyakorlatilag egész hétre igen komoly zavarokkal kell, hogy számoljon. Októberben a francia légteret gyakorlatilag le kellett zárni, emiatt nemcsak a franciaországi repülőterekre tartó gépek forgalma állt le, de igen komoly káosz volt nyugat- és dél-európai zónákban is, mivel a francia légtérben az átrepülő, például északról és keletről Spanyolországba tartó járatokat is kerülő útvonalakra kellett terelni.

Kapcsolódó hírek