Nekünk még mindig a Balaton a Riviéra

iho/vasút   ·   2019.09.05. 15:00
balaton_30_fonyod_zajvedofal_kislid

Az elmúlt évek pálya- és járműfejlesztéseinek, valamint az értékesítési újdonságoknak köszönhetően évről évre többen választják a vasutat a balatoni utazáshoz. Az utasforgalom növekedése egész nyáron kitartott. A június 15-étől augusztus 25-éig tartó nyári menetrendi időszakban összesen 1 millió 653 ezer utas választotta a vasutat a balatoni utazásához, hét és fél százalékkal, vagyis száztizenötezerrel többen, mint a tavalyi év azonos időszakában. A növekedés leginkább a déli part forgalmában érződött, ott tíz százalékkal nőtt az utasszám, de az északi parton is öt százalékos volt az emelkedés tavaly nyárhoz képest. Balatoni kerékpárjegyet 27 ezer 500 biciklis váltott.

Habár a jegyváltások nagy része, hatvan százaléka továbbra is a pénztáraknál történik, az országoshoz képest nagyobb arányban, a menetjegyek majdnem negyedét, huszonnégy százalékát online vásárolták meg a balatoni utasok az e-Ticket vagy a MÁV applikáció segítségével. Az automatás jegyváltást tíz százalékuk választotta, hat százalékuk pedig a járatokon váltotta meg jegyét.

Idén nyáron visszatértek a Balatonra az érkezőkocsik, fogyott is rendesen a sör és a Start Burger nevű hamburger (fotók: Vörös Attila)

Az utasok jellemzően a Balaton és saját lakóhelyük között vették igénybe a vasúttársaság szolgáltatásait, a tó körüli települések közötti ingázások az utazások kisebb részét, körülbelül harmadát tették ki. Legtöbben a Déli pályaudvar és Siófok között utaztak, de népszerű volt a Balatonfüred és a Déli, valamint a Déli és Zamárdi közötti viszonylat is. Úti célként szintén sokan választották Balatonlellét, Balatonalmádit és Balatonföldvárt.

Megkedvelték az utasok a vasúttársaság idei nagy újítását, a nyári menetrendi időszakban Budapest és Keszthely között naponta nyolc-nyolc Balaton expressz szerelvényen elérhető étkezőkocsi-szolgáltatást. A több mint huszonötezer kiszolgált vendég kedvence a Start Burger volt. Ebből a retró ízvilágának köszönhetően, száz százalékban marhahúspogácsával, cheddar sajttal és csalamádéval készülő hamburgerből a nyáron 2450-et vásároltak. Csapolt sörből kétszáznyolcvan hordónyit, azaz 11 ezer 200 korsóval fogyasztottak az utasok.

Utószezonban is vár a Balaton

A nyári menetrend a vasútvonalakon augusztus 25-én véget ért, azonban mivel a Balatonhoz az utószezonban is sokan utaznak, ezért továbbra is indulnak többletvonatok a tóparti állomásokra. A Budapest–Balatonszentgyörgy–Keszthely viszonylaton kétóránként közlekedő gyorsvonatokban, valamint a Budapest–Tapolca vonalon naponta három-három vonat esetében szeptember 15-ig továbbra is naponta, mindkét irányban elérhetőek intercity-kocsik.

Hét és fél százalékkal többen utaztak vonattal idén nyáron a Balatonhoz, mint a tavalyin

Az utószezonban péntekenként Budapestről Siófokra tizenkét közvetlen vonat jár, székesfehérvári átszállással pedig további hat eljutási lehetőség áll az utasok rendelkezésére. Vasárnapokon Siófokról Budapestre tizennégy közvetlen vonattal, ezeken kívül székesfehérvári átszállással még három másik vonattal utazhatnak. Az utazási csúcsidőszakokban általában kétóránként áll rendelkezésre közvetlen gyorsvonat, szintén kétóránként pedig átszállással lehet eljutni a déli partra.

Az északi parton Budapest és Balatonfüred között péntekenként hét közvetlen vonatot, illetve székesfehérvári átszállással további nyolc járatot választhatnak az utasok.  Vasárnapokon Balatonfüredről Budapestre hét közvetlen vonattal juthatnak el, székesfehérvári átszállással pedig további kilenc eljutási lehetőség áll rendelkezésre. Csúcsidőben általában kétóránként közvetlen gyorsvonattal és kétóránként átszállással érhetik el úti céljukat az észak-balatoni vonalon utazók, erről részletesebb információ ide kattintva olvasható.

(X)

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek